The Beast

recensie The Beast

Waardering: 3 uit 5.

De romantische dramafilm en science fiction The Beast (La Bête) gaat over Gabrielle, die haar DNA laat zuiveren omdat kunstmatige intelligentie emoties niet toestaat. Als ze Louis ontmoet, lijkt ze toch iets te voelen. Wat wij van The Beast vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Stel je voor, dat emoties een bedreiging vormen. In de toekomst gaat dat het geval zijn voor de mensheid, omdat kunstmatige intelligentie de macht heeft. Gabrielle besluit daarom haar DNA te zuiveren, zodat haar emoties uit het verleden verdwijnen. Toch lijkt ze daarna iets te voelen, want Louis zorgt ervoor dat ze een sterke band met hem voelt, omdat ze het idee heeft dat ze hem al langer kent.

Ons eindoordeel?

Lea Seydoux (La Vie d’Adèle, 2013) en George Mackay (1917, 2019) samen in The Beast. Dat is niet een combinatie die ik op voorhand had bedacht. Beide zijn verschillende acteurs, waarbij Mackay (die acteert volgens het boekje) het van andere kwaliteiten moet hebben dan Seydoux (die acteert op het gevoel). De chemie tussen de twee ontbrak dan ook!

Het is geen wedstrijd hoor, maar Seymour is gewoon een veel betere acteur dan Mackay. Het oogt in de film wat houterig van hem, waarbij Seydoux de show steelt. Enige gelijkwaardigheid was fijner geweest. Dat acteerwerk valt wel op, want daar was nog chocola van te maken (het Engels en Frans door elkaar overigens niet). Het verhaal zelf was moeilijk te doorgronden. Pas de laatste twintig minuten van deze 146 minuten durende film, valt alles enigszins op zijn plek. Ook dan past komt de zo lang gewenste spanning, mede door de dystopische wereld die het op dat moment is. Ik voelde er bijna niets bij, bij deze film, maar dat is dan weer knap, want ze mogen ook geen emoties tonen.

The Beast laat me wat verward achter. De verwachtingen waren hoog, wellicht te hoog. Pas aan het einde komt de lang gewenste spanning en vallen dingen op zijn plek. Jammer dat dit de eerste twee uur niet lukte.

Regie: Bertrand Bonello
Cast: Léa Seydoux | George MacKay
| Guslagie Malanda
Speelduur: 146 minuten
Releasedatum: 9-5-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.