The Alpinist

recensie The Alpinist

De documentaire The Alpinist gaat over alpinist Marc-André. Deze eigenzinnige man blijft onder de radar, maar weet zo een beetje ieder record te verbreken. En dat vaak zonder een touw te gebruiken! Twee regisseurs gaan hem toch volgen. Wat wij van The Alpinist vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Marc-André Leclerc is een alpinist die graag risico’s neemt. Hij voelt zich een met de bergen en haar rotsen. Een met ijs ook, want ijsklimmen is zijn passie. En dat klimmen doet hij vaak zonder touw. Hij klimt onder de radar, maar twee regisseurs weten hem op te sporen en te volgen. Een man die records verbreekt in de luwte. Een man waar de allergrootste alpinisten ter wereld alleen maar respect voor kunnen hebben.

Ons eindoordeel?

Je moet volgens mij echt wel een beetje getikt zijn om bergen te beklimmen zoals Marc-André dat doet in The Alpinist. Ik vond Alex Honnold al gek in Free Solo, maar dit gaat nog een stapje verder, zegt ook Alex zelf in deze met fraaie gevulde beelden documentaire. Die vent doet alsof hij gewoon op de grond staat en een stap verder zet. Doet hij niet, want hij klimt vaak zonder touw naar ongekende hoogtes, tegen rotsen en ijs. Zou de drugs die hij vroeger gebruikte zijn hersenpan hebben aangetast?

Zijn lief is gelukkig ook een alpinist. Samen lekker freestyle klimmen, anderen een fijne dag wensen die wel met touw klimmen, en weer lekker verder gaan. Alsof ze een rondje door het bos lopen. Gekkenwerk. Dankzij regisseurs Peter Mortimer en Nick Rosen – ze maakten al meerdere soortgelijke documentaires – komen we meer over de eigenzinnige Marc-André te weten. Beelden waarvan je knieën gaan knikken zie je genoeg. En ja, op een groter scherm voel je dat des te meer (ik zag hem via mijn beamer). Kriebels op een plek waar je die niet wilt hebben, zeggen voor mij genoeg. En gelukkig gebruikt hij heel af en toe ook gewoon touw. Dus helemaal hersenloos is hij niet. Al zijn er genoeg alpinisten die zeggen dat het op het randje is, wat hij doet (alsof dat bij hen niet het geval is). De documentaire is dan ook als een ware thriller!

Overigens lijkt het ook een wedstrijd te zijn welke regisseur de grootste gek vindt die alpinist is. Weer een stapje verder. Is het om die persoon te volgen en meer te weten, of is het de exposure die het met zich meebrengt. Het zal beide zijn. Maar het valt wel op, net als dat alpinisten steeds verder gaan. Straks komt er nog een documentaire uit over een alpinist die naar beneden dondert. En sorry, maar die voice-over is wel weer heel overdreven Amerikaans. Die voice-over doet echt afbreuk aan de documentaire. Het neigt naar sensatiezucht!

In The Alpinist zien we een bergbeklimmer die steeds verder het randje opzoekt. Net als de makers overigens, want het lijkt allemaal steeds extremer te moeten. Verwacht hoogtevrees in de stoel en verwacht kriebels in je buik in een verhaal over de eigenzinnige Marc-André. Een documentaire met fraaie beelden die je gerust als een thriller kunt beschouwen! Pluspunten trouwen voor de fraaie filmposter.

Regie: Peter Mortimer | Nick Rosen
Cast: Marc-André Leclerc | Brette Harrington | Alex Honnold
Speelduur: 92 minuten
Releasedatum: 17-2-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.