Taxi Teheran

recensie Taxi Teheran

De documentaire Taxi Teheran gaat over de Iraanse regisseur Jafar Panahi. Hij mag geen films meer maken van de regering, maar doet dat stiekem toch in een taxi. Wat wij van Taxi Teheran vinden, lees je in onze uit ongeveer 175 woorden bestaande B-recensie.

Het verhaal

De Iraanse regisseur Jafar Panahi heeft het, ondanks een beroepsverbod van 20 jaar, toch aangedurfd de documentaire te maken. Jafar Panahi is naast de regisseur ook de acteur, de interviewer én de taxichauffeur. Hij pikt namelijk mensen op in zijn taxi en brengt ze vervolgens naar hun plaats van bestemming. In de tussenliggende tijd interviewt hij zijn klanten via een dashboardcam.

Ons eindoordeel?

Taxi Teheran is ontzettend puur en oprecht. Het is één lange taxirit die we zien, waarbij naast de dashboardcam ook gebruik is gemaakt van telefoons. Alles is achteraf aan elkaar gemonteerd. Het is humoristisch (let vooral op de vrouwen met vissenkom), spontaan en de toevalligheden volgende elkaar op. Je vraagt jezelf soms wel af of het niet geënsceneerd is. Alle geïnterviewden zijn zo zichzelf en losjes, dat ze net zo goed in Nederland hadden kunnen wonen. Wij hadden in ieder geval een ander beeld bij het strenge Iran. De beelden heeft Panahi het land uit gesmokkeld, anders hadden we Taxi Teheran niet kunnen zien. En als je dat lef hebt, dan scoor je punten bij ons. Doe ons zo een taxichauffeur!

Regie: Jafar Panahi
Cast: Jafar Panahi
Speelduur: 82 minuten

Share