Tampopo

recensie Tampopo

De komische dramafilm Tampopo gaat over een knappe weduwe die een eettent in Tokio runt. Ze verdiept zich in de Japanse keuken om haar gasten het lekkerste eten voor te schotelen. Een kritische jury helpt haar mee. Wat wij van Tampopo vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

In Tokio staat een vervallen eethuisje dat wordt gerund door een knappe weduwe. Een vrachtwagenchauffeur en een vriend zijn voornemens om van dat eettentje de beste eettent van Japan te maken, ook omdat ze nogal meeleven met de eigenaresse. Die eigenaresse maakt zich vervolgens de bereiding van Ramen eigen. Dat gaat onder begeleiding van een kritische jury.

Ons eindoordeel?

Hoe het kan dat ik pas in 2021 klassieker Tampopo ben gaan kijken? Geen idee! Al meerdere malen de mogelijkheid gehad, maar altijd koos ik voor een andere film. Met terugwerkende kracht is dat nogal stom te noemen, want wat een fijne feelgood film krijg je voorgeschoteld. Je krijgt sowieso zin in eten als je de film bekijkt. Doe mij maar zo een kom met Ramen hoor. Ziet er zo verdomd lekker uit. Je ruikt bijna wat je ziet en dat is haast essentieel met een film als deze. Je zintuigen maken overuren. Het slabbetje dat ik op voorhand had omgedaan kwam dan ook goed van pas. Drijfnat was die na afloop.

Naast lekker is de film ook erg zoetig vermakelijk. Menigmaal lach je en de verwijzingen naar oudere films komt duidelijk naar voren. Vooral de niet te serieus te nemen vechtscènes zijn voor mij een duidelijke verwijzing naar films van Bud Spencer & Terence Hill. Ook de zijverhalen passen in het geheel. Eten is altijd leidend in dit verhaal. En dat eten lustopwekkend kan zijn bewijst deze film ook. Humor, spanning, drama en romantiek, het komt allemaal voorbij. En het vult elkaar allemaal naadloos aan! Overigens viel mij op hoe immens groot en stads Tokio destijds al was. Neonverlichting was ook toen al volop aanwezig.

Tampopo is een heerlijk zoetige feelgood film waarbij het water uit je mond komt lopen. Meerdere genres komen samen in een film die vooral in het teken staat van heerlijk eten!

Regie: Itami Juzo
Cast: Yamazaki Tsutomu | Miyamoto Nobuko | Yakusho Kôji | Ken Watanabe
Speelduur: 115 minuten
Releasedatum:
1985

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.