De dramafilm Sweat gaat over fitnessinfluencer Sylwia. Hoewel ze succesvol is en veel volgers heeft op de sociale media, is ze diep van binnen ongelukkig. Wat wij van Sweat vinden, lees je in onze recensie.
Het verhaal
Sylwia heeft het helemaal gemaakt als fitnessinfluencer. Honderdduizenden mensen volgen haar via social media of willen een fitnesscursus van haar. Dat lijkt allemaal heel leuk, maar Sywia zelf is helemaal niet gelukkig. Ze voelt zich vaak alleen, ook al heeft ze zoveel mensen om haar heen. Tegelijkertijd moet ze wel presteren, want haar sponsoren verwachten dat zij hun producten ‘positief aanprijst’.
Ons eindoordeel?
Iedereen wil gezien worden. Althans, er zijn weinig mensen die niet de erkenning willen voor wat ze doen. En als je het dan leuk vindt om te doen dan lijkt het helemaal goede te zitten. Behalve dus als je Sylwia bent, zoals in Sweat. Ze zit eigenlijk vast in een virtueel hokje waar ze maar niet uitkomt. Je eigen mening willen verkondigen, maar toch gebonden zijn. Een wereld ook waarin afgunst, prestatiedrang en de constante zoektocht naar bevestiging hand in hand gaan. Je wordt online gezien, maar in het echte leven mag je niet zijn wie je wilt zijn. Bikkelhard!
De onrust die Sylwia ervaart, ervaar je als kijker ook. Dat komt met name tot uiting in het camerawerk. Niet stabiel, maar meebewegend met de protagonist. Dat lijkt slecht camerawerk, maar is het zeker niet. Het zorgde er in ieder geval bij mij voor dat ik mij veel beter kon inleven. En juist als ze doet alsof het goed gaat, dan is vaak sprake van een stabiele camera.
Ik heb ook het idee dat Sylwia zelf niet meer weet wie ze is. Ze heeft zichzelf gemaakt; ze is een merk waar mensen verwachtingen van hebben. Liefde krijgt ze nagenoeg niet en haar beste vriendin – nota bene haar moeder – is er ook wel een beetje klaar mee. Ja, dan blijft er een enge rukker over, waar je stiekem toch meer mee gemeen hebt dan gedacht. Eenzaamheid uit zich alleen anders, of je nu 600.000 volgers hebt of een van die volgers bent. Het haast onzichtbare manipulatieve gedrag valt overigens niet te verklaren, want ze wil wel krijgen wat ze wil. Ze leeft naar haar eigen regels, maar aan zelfreflectie lijkt ze niet te doen.
Sweat laat zien wat gezien willen worden met iemand kan doen. Als je altijd maar op zoek bent naar bevestiging dan weten de mensen op een gegeven moment niet meer wie je echt bent. Je zit vast in een systeem waar je niet uit lijkt te komen! Prima film over een enge, eenzame en bikkelharde wereld!
Regie: Magnus von Horn
Cast: Magdalena Kolesnik | Zbigniew Zamachowski | Aleksandra Konieczna
Speelduur: 105 minuten
Releasedatum: 15-4-2021 en vanaf 4-2-2021 op IFFR
3 gedachtes over “Sweat”