Surge

recensie Surge

De dramafilm Surge gaat over de emotieloze Jospeh. Dat verandert als hij spontaan iets doet wat hem energie en vertrouwen geeft. Hij gaat dan ook door! Wat wij van Surge vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Joseph heeft een routineus leven waar totaal geen spanning in zit. Emoties toont hij nauwelijks en hij zondert zich af, ook op het werk. Zijn ouders ziet hij wel, maar een sterke band is er niet. Dat verandert als hij heel impulsief iets onderneemt. De beer is los en Joseph vindt dat nieuwe leven wel leuk, ook al leidt dat tot een spoor van vernieling om hem heen.

Ons eindoordeel?

Een op het einde van de rit contextloze film die toch weet te boeien, dat is Surge. Je weet nauwelijks iets van Joseph, het enige wat je kunt doen is gissen. Gissen naar wat voor jeugd hij heeft gehad, want zijn wereldvreemde en dominante ouders hebben het hem naar verwachting niet heel gemakkelijk gemaakt. Een eigenzinnige, schuwe en eenzame jongen is het. Maar het blijft gissen hoe dat echt komt. En Joseph is niet het enige eigenzinnige, want de film is ook als prettig eigenzinnig te betitelen.

Jospeh kent ook veel onrust, wat ook tot uiting komt in het schokkerige camerawerk. Die beweegt mee met de onrust van Joseph. De kanteling in de film zie je door zijn tics wel aankomen en is verrassend goed. Wat mentale mishandeling niet met een mens kan doen. Hij voelt zich daarna een soort koning die vol met zelfvertrouwen zit. Eindelijk los van zijn patronen en demonen. Hij geniet ook zichtbaar, daar waar dat niet heel normaal is. Wat maakt het op een gegeven moment ook allemaal uit, eindelijk spanning in zijn leven. Niet volgens iemand zijn regels leven. Zelf bepalen wat je doet en vrede met jezelf vinden, ook al is het fout.

Het overtuigende acteerwerk van Ben Wishaw (Joseph) is daarbij het benoemen waard. In zijn mimiek is hij zeer sterk. Praten doet hij amper, maar lichaamstaal zegt alles. En veel mensen om het personage van Jospeh heen weten überhaupt niet dat ze figureren in een film.

Het uiteindelijk toch wel contextloze Surge boeit van begin tot eind. Een overtuigende Ben Wisham weet met zijn mimiek de rol van Joseph goed te vertolken. Een prettig eigenzinnige film waarvan je er niet veel ziet!

Regie: Aneil Karia
Cast: Ben Whishaw| Ellie Haddington | Ian Gelder
Speelduur: 105 minuten
Releasedatum:
16-9-2021

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.