Sur les Chemins Noirs

recensie Sur les Chemins Noirs

Waardering: 3 uit 5.

De dramafilm Sur les Chemins Noirs gaat over Sylvain, die drie jaar na een ongeval eindelijk wandelend Frankrijk kan doorkruisen. Over onverharde paden, welteverstaan! Wat wij van Sur les Chemins Noirs vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sylvain Tesson verloor in 2015 bijna zijn leven. Zodra hij het zou kunnen, zo nam hij zich voor, zou hij dwars door Frankrijk gaan wandelen. In 2015 kon hij zijn eigen belofte inlossen, waarna hij startte in het zuidoosten van Frankrijk. De tocht was geen gemakkelijke, want hij mocht van zichtzelf alleen maar op onverharde paden lopen.

Ons eindoordeel?

Die doorleefde kop van Jean Dujardin in Sur les Chemins Noirs, die is echt prachtig. Dat heeft hij altijd al wel, maar nu nog meer. Die kop is gemaakt voor het grote scherm. Helemaal als je leest dat het een roadmovie is die in het teken staat van wandelen. Alsof hij al een miljoen kilometer gewandeld heeft in zijn leven.

Dujardin zijn kop spreekt dus, net als hijzelf, aangezien hij vaak de voice-over verzorgt. Daar wringt het een beetje. Zo een beetje alles wat er gebeurt, legt hij uit. Soms is dat fijn, maar vaak ook niet. Helemaal niet als deze trage film ook nog lang lijkt te duren (slechts 90 minuten). Laat mij lekker zelf een oordeel vellen in wat ik zie en wat ik van Sylvain vind. Nu bepalen de makers dat bijna, zo niet helemaal, voor je. Daarnaast is het een meer dan flinke wandeling, waarbij je wel ziet in welke plaatsen hij komt, maar waarvan je niet altijd weet waar in Frankrijk dat is. Aangezien ik vanuit vroeger een kampeerder ben, wist ik het grotendeels, maar niet altijd.

Wat de film wel heel goed doet, is je laten nadenken over je eigen leven. Laat mij ook maar lekker een tijdje rondlopen in het niets. Vechten tegen de natuur en de weergoden, in plaats van tegen de wereld. De wereld om ons heen wordt steeds drukker, veeleisender en zit vol met mensen met een mening. Dat laatste is niet erg, maar als je een geweer hebt, wil het niet zeggen dat je die moet afschieten. Kortom, het mag allemaal wel wat minder. Al spreek ik hier volledig voor mijzelf. Zelfreflectie brengt deze film je dus ook. Ben blij met wat je hebt. Loop niet weg als het wat moeilijker gaat. Praat. Lach. Huil. Doe iets! Wat dat betreft is het einde dan ook wel goed!

De hoofdrolspeler in Sur les Chemins Noirs, Jean Dujardin, heeft de perfect, doorleefde kop voor deze roadmovie. Een trage film die je laat nadenken over het leven, waarin zelfreflectie een belangrijk ingrediënt is.

Regie: Denis Imbert
Cast: Jean Dujardin
Speelduur: 94 minuten
Releasedatum: 7-9-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.