Stronger

recensie Stronger

De waargebeurde Amerikaanse dramafilm Stronger gaat over Jeff. Hij wacht bij de finish van de Boston Marathon op zijn ex-vriendin op, in de hoop hun relatie te redden. Dan slaat het noodlot toe, een bom ontploft. Wat wij van Stronger vinden, lees je in onze uit uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Jeff Bauman wacht zijn ex-vriendin Erin op bij de finish van de Boston Marathon van 2013. Hij staat daar in de hoop hun relatie alsnog te redden. Door de terroristische aanslag bij de finish verliest hij echter beide benen. Een lange revalidatie volgt, met Erin aan zijn zijde.

Ons eindoordeel?

Stronger is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de held Jeff. Maar wat als jezelf geen held vindt? De gehele film is het duidelijk dat Jeff naast de pijn van de aanslag, ook nog met anderen rekening moet houden. Beetje raar, want zouden die andere geen rekening moeten houden met hem? Vooral zijn moeder lijkt alles voor de aandacht te doen. Waarschijnlijk met alle goede bedoelingen, maar echt goed vinden wij ze niet. Best wel storend dat je je eigen belang en het familiebelang boven het herstel van je zoon lijkt te stellen. Het is dan ook te hopen dat het personage van de moeder een beetje is aangedikt, om het verhaal wat meer jus te geven, want wat een verschrikkelijk mens is dat.

De film zelf oogt vaak patriottistisch, wat vaker het geval is met Amerikaanse films met een dergelijk gevoelig onderwerp. Dat ligt nog niet eens zozeer aan de makers, maar aan het feit dat het ook werkelijk is gebeurd. Stop met het alleen maar herdenken, en bied hulp bij het herstel van de slachtoffers. Aan eren, herdenkingen en al die rompslomp eromheen hebben de slachtoffers niets aan, en iedere keer weer komt de herinnering naar boven! Dat is goed in beeld gebracht en ook werkelijk waar.

De beelden van de aanslag zijn confronterend en de beelden van vlak na de aanslag met het vele bloed – de mannelijke Protagonist keek weg – zijn realistisch. Ook toen Jeff zei dat het rook als ‘The fourth of July’ klopt als een bus. Die geur vergeet je nooit meer!

Toch beklijft de film niet genoeg. Hij mist iets waardoor je echt medelevend bent. Misschien ligt dat ook aan de persoon Jeff zelf, die veel te veel accepteert zonder te zeggen wat hij nu echt zelf wil. Het enige dat hij echt wil, zijn vriendin, die laat hij meermaals in de steek. Vooral dat was pijnlijk om te zien.

Leef, alsof het je laatste dag is jongens. Vier het leven, hoe moeilijk dat soms ook is. Dat blijkt ook maar weer uit Stronger!

Regisseur: David Gordon Green
Cast: Jake Gyllenhaal | Tatiana Maslany | Miranda Richardson
Speelduur: 118 minuten

Share

3 gedachtes over “Stronger

  1. Ik vind de film goed, maar emotioneel raakte me het net te weinig om een heel hoge score op te leveren. Ik vond het trouwens jammer dat die scène van de aanslag richting het einde er in zat, vond het niet nodig om dat te laten zien en kan begrijpen dat dat moeilijk kijken was. Iedereen kent de feiten van de dag en alleen zoals ze aan het begin lieten zien was voor mij al voldoende.

  2. Degelijke film die de middelmaat ontstijgt dankzij, jawel, de aanwezigheid van Gyllenhaal. Met dat gezegd hebbende is het ook een prent met veel gemiste kansen. Ik vond het hoofdpersonage maar weinig eehhhh, body hebben. Vaak geen idee wat er in dat koppie gebeurde.

    Begrijp maar al te goed dat de beelden van de aanslag zo heftig was voor je. Zeker als je jezelf in zo’n situatie min of meer herkent.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.