Sputum

recensie Sputum

De sciencefiction Sputum gaat over Antieken, die alleen kunnen overleven met het speeksel van hun onderdanen, de Bakelieten. Wat wij van Sputum vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Speeksel is een belangrijk medicijn voor de Antieken. Het speeksel van hun onderdanen, de Bakelieten, heeft namelijk een helend effect om een rondgaande schimmel. Dat medicijn komt wel onder druk te staan als de rebellerende Bakeliet Jimin Blyth het voortouw neemt, waarbij hij hulp krijgt van Antiek Kalta Crux.

Ons eindoordeel?

In Sputum wint de vorm het helaas van de inhoud. Prachtig geschoten, met veel donker en licht, in een fraai zwart-wit jasje. Dat jasje zorgt er helaas genoeg wel voor dat veel is verbloemd. Al moet gezegd, dat speeksel is wel lekker ranzig!

De film is uiteindelijk te experimenteel en te warrig om echt goed te kunnen begrijpen. Er komen ook zoveel namen voorbij in een korte tijd. Het is teveel en ook overbodige informatie. De toneelachtige setting begrijp ik nog wel (low-budget), maar het bijbehorende acteerwerk dan weer niet, net als dat men Engels spreekt (waarom?).

Overigens heeft regisseur Dan Geesin zeker potentie. Dat zie je in deze film (eerder was hij ook al verantwoordelijk voor de goede muziek in Retrospekt). Nu moet alles alleen nog wel op de goede plek vallen. Een gevalletje less is more.

Sputum schiet zijn doel een beetje voorbij. Een fraaie film om te zien, maar uiteindelijk ook te experimenteel en te warrig om te kunnen overtuigen. Less is more!

Regie: Dan Geesin
Cast: Yannick Jozefzoon | Jade Olieberg | Tine Joustra | Guido Pollemans
Speelduur: 85 minuten
Releasedatum: 24-11-2022 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.