Sour Grapes

recensie Sour Grapes

De documentaire Sour Grapes gaat over één van de grootste oplichters in de wijnhandel ooit: Rudy Kurniawan. Alleen jammer voor hem dat Bill Koch en Laurent Ponsot hem doorkregen. Wat wij van Sour Grapes vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Rudy Kurniawan had het goed voor elkaar. Op jonge leeftijd wist hij zich in het wereldje van de grootste wijnkenners op aarde te mengen. Het resultaat was dat hij daar gebruik van maakte en de wereld bedroog met fijne en zeldzame wijnen die niet eens echt waren. Dat klinkt raar, maar toch echt waar. Rudy had alleen niet gerekend op Bill Koch (wijnverzamelaar) en Laurent Ponsot (wijnproducent).

Ons eindoordeel?

Wij zijn groot fan van wijn (wie niet?), vandaar dat we Sour Grapes graag wilden zien. We zijn ook wel enthousiast. Een documentaire met een goede opbouw en de juiste energie. De juiste personen zijn uitgekozen om te interviewen. Mensen die met passie over wijnen praten, maar ook over mensen zelf, ook al zijn die een oplichter. Het is dan ook niet zo dat de documentaire alleen maar over wijn gaat. De mooiste quote over wijn komt overigens van de regisseur Jefery Levy (Drive, Me, The Key): “Wijn is kunst. Als je die wijn dan op drinkt, gaat die kunst deel van je uitmaken.” Daar zeggen wij amen tegen.

De flessen wijn die voorbij komen zijn niet te goedkoopste. De mannelijke Protagonist heeft inmiddels ook wel een verzamelinkje thuisliggen, maar daar komen The 12 Angry Man – een groep mannen die elkaar acht keer per jaar zien om dure wijn met elkaar te drinken – niet hun bed voor uit. Die hebben wijnavonden waar er voor € 100.000,- aan wijn wordt gedronken. Dan leef je eigenlijk ook wel een beetje op een andere planeet, hoe lekker de wijn ook kan zijn. Dat betaal je toch niet? Dat is dan ook wel waar de documentaire op inhaakt, want de prijzen rijzen de pan uit. Waarom? Omdat er mannen zijn zoals Rudy die de prijs opdrijven. Maar gelukkig zijn er ook nog mannen die echt voor de smaak gaan en er alles aan doen om fraudeurs aan te pakken.

Sour Grapes geeft je een kijkje in de keuken van de wijnhandel, waarbij de rijkeren der aarden wijn gebruiken als handel of verzameling. Dat iemand ze vervolgens heeft opgelicht is dan eigenlijk wel grappig. Want gaat het die mannen om de wijn zelf, of toch om de hoge prijs van de fles of uniciteit van de wijn? Oftewel, wie heeft de grootste piemel. Wij willen nu in ieder geval wel een lekkere wijn proeven, want Sour Grapes zorgt daar toch wel voor. Je smaakpapillen gaan er van tintelen.

Regie: Reuben Atlas | Jerry Rothwell
Cast: Rudy Kurniawan | Jefery Levy | Laurent Ponsot
Speelduur: 85 minuten

Share

3 gedachtes over “Sour Grapes

  1. Vond het zelf ook een erg boeiende documentaire en het laat zien (net zoals bij kunst) hoe je met een goed verhaal en de juiste connecties heel ver kunt komen.

    1. Ja zeker. Ik ben nu uit persponlijke interesse veel wijnfiilms/-documentaires aan het kijken. Heb jij ook al gedaan zag ik op Letterboxd. Mooi al die mensen die met zoveel passie over wijn praten.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.