Sound of Metal

recensie Sound of Metal

De dramafilm Sound of Metal gaat over Ruben, die metaldrummer is, maar na oorsuizen doof wordt. In een afkickkliniek gaat hij de confrontatie aan met zichzelf! Wat wij van Sound of Metal vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ruben is een metaldrummer en is samen met zijn vriendin Lou op tournee door Amerika. Dan beginnen de oorsuizen, die leiden tot uiteindelijke doofheid. De angst slaat toe, maar ook een depressie en een verslaving uit het verleden liggen op de loer. Hij besluit dan ook te gaan afkicken in een afkickcentrum voor doven, op aanraden van Lou. In het centrum gaat hij de confrontatie met zichzelf aan, wat misschien wel zorgt voor een terugkeer in de muziek.

Ons eindoordeel?

Wat een beangstigend idee om niet meer te kunnen horen. Helemaal als je, zoals in Sound of Metal, ook het psychische aspect eraan toevoegt. In deze coming of age krijg je als kijker enigzins mee hoe dat moet klinken (of niet moet klinken). Alsof je onder water bent en naar een ander luistert. Die belevingswereld van Ruben werd goed overgebracht op de kijker. Op het beklemmende af was het, bijna de hele film lang. Wat een klein wereldje leef je dan ineens in.

Wanneer er iemand anders bij was, kon je overigens wel een normaal gesprek volgen. Alleen vanuit Ruben zijn perspectief ervaar je ook als kijker wat die doofheid doet. En dan hebben we het nog niet eens over het gevoel, want jongens, dit doet wat met je, dat kan niet anders. Dat zie je aan Ruben en dat zie je aan Lou. Dat voel je, vooral als je iets zo graag wilt.

Geluid betekent zo verdomd veel dat je er bijna niet bij stil staat. Vindt dan maar eens de acceptatie van het doof zijn. Die worsteling is tot in perfectie uitgevoerd door Riz Ahmed, die ons daadwerkelijk doet geloven dat hij doof is. De frustratie druipt er vanaf. Ook het laatste deel, waarin er toch weer wat verandert voor hem, is overigens beklemmend. Alsof er constant een zwerm met vliegen om je heen zoemt. Een geluidsloze aftiteling was voor ons overigens beter geweest. Dat zou de film net dat beetje extra geven. Net als dat we ons afvragen of de rol van Lou niet te beperkt was. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat de twee zo lang geen contact hebben gehad. Dat doet ook wat met twee geliefden, niet alleen het doof zijn van de een. Met Ruben hadden we binding, met Lou niet.

Sound of Metal is beklemmend goed. Als kijker zit je in het hoofd van Ruben, met dank aan de perfect acterende Riz Ahmed. Wat een worsteling moet dat zijn, als je ineens niet meer kunt horen. Laten we hopen dat ons dat nooit gaat overkomen!

Regie: Darius Marder
Cast: Riz Ahmed | Paul Raci | Olivia Cooke
Speelduur: 132 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.