Sons of Denmark

recensie Sons of Denmark

De thriller en dramafilm Sons of Denmark gaat over aankomende verkiezingen in Denemarken, een jaar nadat het land is opgeschrikt door een aanslag. De angst regeert en haat jegens mensen met een Arabische afkomst is groot. Wat wij van Sons of Denmark vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De ultranationalistische Martin Nordahl en zijn Nationale Beweging voert de peilingen aan in de verkiezingspolls van Denemarken. Misschien ook niet raar, want een jaar eerder werd het land opgeschrikt door een aanslag. Mensen met een Arabische achtergrond moeten het sindsdien ontgelden. Zakaria staat juist aan de andere kant en voelt zich genoodzaakt om actie te voeren. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn familie an andere gelijkgestemden. Hij moet daar wel wat voor opofferen, namelijk zijn moeder en broertje. Hij sluit zich aan bij een radicale organisatie, maar of dat nu zo slim is…

Ons eindoordeel?

Films over aanslagen zijn voor de mannelijke Protagonist altijd zwaar beladen. Dat neemt niet weg dat hij voor die films wegloopt, verre van zelfs. Sons of Denmark is daar ook zo een voorbeeld van. Die allereerste scène hakt er dan ook gelijk in. Je weet meteen waar het pijnpunt ligt. En al helemaal als je de scène die daarop volgt ook ziet. En dan die daarop ook. Voor een film een perfecte start dus, want je zit er gelijk in.

Al die eerste scènes zijn een opmaat naar een opbouwende spanning. Als kijker weet je wie over wat denkt en wat zijn of haar rol is. De haat jegens een ander is goed verbeeld en doet je als kijker ook in de spiegel kijken. Welke rol heb jij in de maatschappij? Kom jij op voor wie dan ook of denk je alleen aan jezelf?

Wat ook duidelijk is, is dat mensen en instanties rare keuzes maken. Macht speelt daarbij een grote rol. Heb je macht, dan bepaal je. Daarmee kun je iemand echt in een hoekje duwen. Want wie is nu echt het slachtoffer? Haatzaaierij alom in ieder geval; van twee kanten. Wel jammer dat je dan eigenlijk wel kunt raden waar de film naartoe gaat en daardoor de spanning wat afneemt. Spannend blijft hij wel hoor, vooral naarmate het einde nadert.

Sons of Denmark kon geen betere start hebben. Je zit gelijk in de film daardoor. We hopen dat iedereen na het zien van deze film in de spiegel kijkt. Ben jij wel zo zuiver, of laat je jezelf dingen opleggen? Iedereen = gelijk, niemand = beter! Laten we hopen dat de wereld wakker wordt…

Regie: Ulaa Salim
Cast: Zaki Youssef | Mohammed Ismail Mohammed | Imad Abul-Foul
Speelduur: 120 minuten

Share

Een gedachte over “Sons of Denmark

Wil je reageren?