Songs of Earth

recensie Songs of Earth

Waardering: 3.5 uit 5.

De documentaire Songs of Earth gaat over regisseuse Margreth Olin. Onder de bezielende leiding van haar vader legt ze de vier jaargetijden in de vallei Oldedalen vast. Wat wij van Songs of Earth vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Margreth Olin besluit terug te gaan naar haar geboorteplaats in Noorwegen, om daar te gaan filmen. Alle jaargetijden wil ze vastleggen van de vallei Oldedalen. Dat doet ze niet alleen, want ze kan niet zonder te passievolle kennis van haar vader. Hij is haar gids, in een landschap waar ze vroeger ook al samen liepen. Samen bezoeken verschillende plekken in verschillende jaargetijden, waarbij de historie een belangrijk ingrediënt is.

Ons eindoordeel?

Geen idee hoe het met jullie zit, maar als je die beelden in Songs of Earth ziet, dan kun je toch niet anders dan met open mond zitten kijken. Wat een prachtige natuur hebben we op onze aardbol. Tel daarbij op die prachtige geluiden uit diezelfde natuur en je hebt in beeld een prachtige natuurfilm te pakken.

Die beelden zeggen namelijk alles in deze film. Van fjorden met inmense gletsjers, die water met een ongelofelijke kracht doen samenkomen in meren. Van grazende paarden met daar omheen de wandelende mens, tot lieveheersbeestjes die op bebloemde grasvelden ronddartelen. Van groot naar klein, met ieder zijn eigen rol in het ecosysteem. Met eerbied voor elkaar. Alles en iedereen past zich daarbij aan aan haar omgeving, zonder de ander te beschadigen. Kijk bijvoorbeeld naar de ontelbaar, dichtbevolkte gebieden in de wereld, waar de een de ander doet verdwijnen. De mens is zo klein vergeleken met de natuur, maar dan moet je die wel koesteren. Mocht je overigens de sneeuw zien, zet dan snel een zonnebril op, want die weerkaatst als een malle, ook van het scherm.

De natuurbeelden zijn dus prachtig (de soundtrack van Rebekka Karijord ook), maar tegelijkertijd gaat het ook over de liefde van een gezin. En over vroeger. Als kijker moet je dan naar alle waarschijnlijkheid ook wel aan vroeger denken. Veel mensen zien hun ouderlijk huis nog als het echte thuis, met fijne herinneringen, waar je op dat moment zelf dan ook woont. Noem het een stukje weemoed, die ook melancholisch maakt. De verhalen van de vader zijn wel mooi, maar voelen ergens ook wat geforceerd en opgelegd. Een reisgids, die vertelt over mooie plekken en over zijn verleden, met als toevoeging wat gelukkig zijn voor hem doet. Voor regisseuse en dochter Margreth Olin prachtig, maar voor de kijker heeft het niet altijd een toegevoegde waarde. Het zou daarentegen niet vervelend zijn om de wandelschoenen aan te trekken om daar met hem een wandeling te maken.

Songs of Earth is een prachtige natuurfilm, die laat zien hoe mens en natuur samen kunnen leven. Eerbied voor elkaar, waarbij je als kijker met een melancholisch gevoel terugkijkt op je eigen jeugd. Dat alles dankzij de vader van regisseuse Margreth Olin. Je krijgt ook wel zin om te gaan wandelen!

Regie: Margreth Olin
Cast: Jørgen Mykle | Magnhild Mykløen
Speelduur: 90 minuten
Releasedatum: 29-2-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.