Son-Mother

recensie Son-Mother

De dramafilm Son-Mother gaat over de arme weduwe Leila, die een nieuw huwelijksaanzoek krijgt. Lijkt mooi, maar dat betekent ook dat ze gescheiden wordt van haar zoon Amir. Wat wij van Son-Mother vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Leila is weduwe en heeft twee kinderen een dochtertje en een zoon, Amir. Aangezien ze op een fabriek werkt en daar bijna niet rond van kan komen, moet ze een andere oplossing vinden om aan geld te komen. Die oplossing is er als de buschauffeur met haar wil trouwen. Lijkt mooi, maar die buschauffeur heeft een dochter die net zo oud is als Amir. En dat gaat dan weer niet samen volgens de Iraanse religieuze traditie. Amir zal dus ergens moeten gaan wonen, totdat de dochter van de de buschauffeur is getrouwd.

Ons eindoordeel?

Gezinsdrama’s en Iran, dat lijkt een gouden combinatie. Althans de Iraanse films die in Nederland in de bioscoop verschijnen gaan vaak over gezinsverhoudingen en keuzes maken. Kies ik voor mijzelf of voor mijn gezin. Dat is ook het geval in Son-Mother, waar zeer sterk de verhouding tussen zoon en moeder te zien is. Kies je voor het geld of voor je zoon. Voor ons een gemakkelijke keuze, maar in een land als Iran, waar eergevoel heel belangrijk is, zeker niet. Des te pijnlijker om deze film te zien daardoor.

Waar je in het eerste deel nog denkt dat eigenlijk alleen over de moeder gaat, blijkt dat dit niet zo is. Het tweede deel gaat namelijk over de zoon. Die switch hadden we aan kunnen zien komen, gezien de titel, maar dat was dus niet zo. Het was in ieder geval een aangename verassing. Twee percepties en ieder met een eigen belevingswereld.

Vooral de zoon (Mahan Nasiri) acteerde erg sterk. En dat op zo een jonge leeftijd. Ook de overige jongens acteerden naturel, alsof er geen camera aanwezig was. En wat te denken van het samenspel tussen de zoon en de buschauffeur. Alsof je een superheldenfilm keek, waarin twee aartsvijanden elkaar treffen. Alleen ontbrak het in deze film dan wel aan een echte superheld. Antihelden zijn er wel genoeg. Al moeten we zeggen dat we op een gegeven moment ook wel weten dat de moeder een kutwijf is (sorry). Maar dat einde verdient dan weer een groot compliment. Je hart breekt daar!

Son-Mother was een sterke film die eigenlijk uit twee delen bestaat. Een erg goed acterende en de nog jonge Mahan Nasiri stal de show. Wij als kijker snappen de moeder voor geen meter en vinden het zelfs een kutwijf, een antiheld. Maar ja, wij komen ook niet uit Iran en hoeven de keuze ook niet te maken.

Regie: Mahnaz Mohammadi
Cast: Mahan Nasiri | Raha Khodayari | Reza Behbudi
Speelduur: 102 minuten

Releasedatum: 17-6-2021

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.