Smoke Sauna Sisterhood

recensie Smoke Sauna Sisterhood

Waardering: 3.5 uit 5.

De documentaire Smoke Sauna Sisterhood zien we een bijzondere Estse traditie. Diep in de bossen komen vrouwen samen in een sauna, waar ze lief en leed delen. Wat wij van Smoke Sauna Sisterhood vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Diep in de Estse bossen speelt zich een bijzondere traditie af. Zo bijzonder zelfs dat deze op de Unesco culturele erfgoedlijst staat. Het gaat om een sauna waar vrouwen samenkomen. Ze wisselen verhalen uit, lachen en huilen. Verhalen die niet alleen Estse vrouwen bezighouden, maar ook de rest van de wereld. Bereid je voor op flink wat zweet, water en druppels.

Ons eindoordeel?

De filmposter en trailer van Smoke Sauna Sisterhood zijn om je vingers bij af te likken. Dat kun je niet ontkennen. Beide nodigen uit en zijn nieuwsgierig makend. Nog los van het feit dat deze documentaire prijzen won op verschillende filmfestivals.

De vrouwen geven zich letterlijk en figuurlijk bloot. Dat laatste valt niet aan te ontkomen, tenzij je met je ogen dicht kijk. Waar ook niet aan te ontkomen is, zijn de onderwerpen die de vrouwen bespreken. Dat zijn geen borrelpraatjes, maar herinneringen uit een verleden waarvan je liever niet hebt dat ze plaatsvonden. De positie van de vrouw is een belangrijk onderdeel in dat alles. Niet voor niets is er geen enkele man te zien in de documentaire.

De beelden zijn van een hoog niveau, met oog voor detail. Of het nu in de sauna is, of buiten in de sneeuw. Daarnaast filmen ze dicht op de huid, waardoor de verhalen extra binnen komen. En dat terwijl je als kijker ook geregeld de pret beleeft van de vrouwen die samen onder elkaar zijn. Of het nu sneeuw is die ze naar elkaar gooien of samen snel even gaan plassen. Juist dat zijn de momenten dat je als kijker ook even op adem kunt komen.

Smoke Sauna Sisterhood is dicht op de huid gefilmd, met aandacht voor detail. De verhalen die de vrouwen aan elkaar vertellen zijn dusdanig zwaar, dat je als kijker meerdere malen moet slikken.

Regie: Anna Hints
Cast: –
Speelduur: 89 minuten
Releasedatum: 30-11-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.