Sleepwalk

recensie Sleepwalk

De fantasy en dramafilm Sleepwalk gaat over Nicole, die als vertaalster een eeuwenoud Chinees manuscript moet vertalen. De gebeurtenissen uit dat manuscript vinden vervolgens echt plaats! Wat wij van Sleepwalk vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Nicole krijgt als vertaalster op haar werk een eeuwenoud Chinees manuscript van twee mysterieuze mannen. Het is alleen wel een heel bijzonder manuscript, want de gebeurtenissen daaruit blijken daadwerkelijk te gebeuren. Niet alleen bij Nicole, maar ook bij mensen in haar omgeving. En niemand zit te wachten op haaruitval, bloedende vingers of groene ogen.

Ons eindoordeel?

Sleepwalk is in 1986 het regiedebuut van regisseuse Driver. Bij deze film kreeg ze hulp van onder andere Jim Jarmusch, die je kunt kennen van Paterson, Only Lovers Left Alive en natuurlijk Coffee and Cigarettes. Dat is ook wel te merken, want Jarmusch zou de film ook zelf hebben kunnen gemaakt in zijn vroegere dagen.

Een film die bijzonder te noemen is. Bijzonder vanwege de mysterieuze sfeer, maar ook vanwege het bijna toneelachtige acteerwerk. No-Wave cinema, zo heb ik mij laten vertellen door de omschrijving van de film op de site van IFFR. Dat heb ik vervolgens wel op moeten zoeken, want geen idee wat dat was. Nu weet ik het en snap ik de film ook beter.

Dat No-Wave cinema underground is, verbaast me niets, want de film kijkt als een B-film, zonder daar een oordeel over te willen vellen. B-films zijn namelijk niet per definitie slecht! Daarnaast was No-Wave cinema een type film die opkwam in The Lower East Side van New York, daar waar deze film zich afspeelt. Een film ook waaraan weinig geld is besteed. Dat zie je in de setting, maar ook aan de visual effects en de grime. Beide lijken met opzet overdreven uitgelicht, iets wat in het geval van deze film ook werkt; het past bij het verhaal. Het geeft die eerder benoemde mysterieuze sfeer. Gelachen heb ik overigens ook, want ze lijken bepaalde genres, met name horror, keihard op de hak te nemen. Daardoor was de spanning wel weer ver te zoeken en het einde kwam ook wat abrupt.

Sleepwalk kijkt als een B-film. Bewust is er weinig geld besteed aan de setting, visual effects en grime, maar toch krijg je een mysterieuze sfeer te zien. Bij tijd en wijlen is de films zelfs grappig te noemen!

Regie: Sara Driver
Cast: Suzanne Fletcher | Ann Magnuson | Dexter Lee | Stephen Chen
Speelduur: 75 minuten
Releasedatum:
1986

Share

Wil je reageren?