Simple Comme Sylvain

recensie Simple Comme Sylvain

Waardering: 3 uit 5.

De romantische komedie Simple Comme Sylvain gaat over de intellectuele Sophia, die een affaire start met haar klusjesman. Alleen de twee voelen, ondanks de verschillen tussen elkaar, ster smeer voor elkaar. Wat wij van Simple Comme Sylvain vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sophia heeft een seksloos leven met haar partner. Ze slapen zelfs in aparte bedden. Toch is het liefdevol, maar er ontbreekt iets in haar leven, waarin ze vooral omringd wordt door intellectuele mensen. De klusjesman die het vakantiehuisje van haar vriend moet opknappen, blijkt een welkome versnapering. Ze beginnen wel steeds meer voor elkaar te voelen, ondanks de grote verschillen tussen de twee.

Ons eindoordeel?

De Canadese Monia Chokri speelde in enkele films van Xavier Dolan, maar levert met Simple Comme Sylvain inmiddels zelf al haar derde langspeelfilm af. En ze speelt zelf ook nog mee. De film is een satire, waarin we een vrouw zien die zich in een bevolkingsklasse bevindt die het bovengemiddeld goed heeft. Dat kun je eerder hebben gezien in zo een beetje alle films van Ruben Östlund, maar ook in The Menu en zelfs in de filmklassieker La Dolce Vita.

Ook Simple Comme Sylvain pikt een graantje mee in de hype. Al moet gezegd, deze film doet nog wel aan zelfreflectie. Heel even maar hoor, maar ze doen het. Wij mensen zijn uiteindelijk toch kuddedieren en kiezen vaak wat onze omgeving (lees: vrienden en familie) ook kiezen. Kwalijk? Nee, heel menselijk, zolang het maar niet ten koste gaat van een ander. In deze film leggen ze dan ook de vinger op de zere plek, enigszins aangedikt. Soms op een leuke manier, soms overdreven en vaak dedain. Dat laatste is expres, want dat zien we natuurlijk steeds meer om ons heen. Open X maar eens!

Zowel Sophia als Sylvain lijken beide vast geroest in hun doen en laten en lijken niet open te staan voor een andere wereld. Oew, jakkes, wat als dat wat ik altijd verafschuwde en nu leuk vind, niet goed valt bij mijn omgeving? Nu, dan ga je niet dood. De film zelf beklijft overigens niet, al is het maar omdat de film daar uiteindelijk te gewoontjes voor is.

Simple Comme Sylvain is een satirische romantische komedie die niet perse beklijft. Dedain, maar wel met de nodige zelfreflectie. We mogen allemaal wel wat meer open staan voor elkaar. Wie weet verandert je leven dan ten goede.

Regie: Monia Chokri
Cast: Magalie Lépine Blondeau | Pierre-Yves Cardinal
Speelduur: 110 minuten
Releasedatum: 25-1-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.