Sidik en de Panter

recensie Sidik en de Panter

De documentaire Sidik en de Panter gaat over Sidik, die op zoek gaat naar een panter in zijn woongebied. Dit alles ter bescherming van zijn geboortegrond. Wat wij van Sidik en de Panter vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sidik houdt van de bergen. Dat zijn de enige vrienden van de Koerden, aldus Sidik. In het berglandschap van Koerdistan is diezelfde Sidik op zoek naar een Perzische panter. Die panter is al lang niet meer waargenomen, maar Sidik is ervan overtuigd dat hij weer terugkomt. De bijkomstigheid daarvan is dat het hele gebied daarna als beschermd natuurgebied wordt aangewezen, en dus ook zijn geboortegrond. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij vele mensen, van wie hij de verhalen opschrijft in een dagboek.

Ons eindoordeel?

De hamvraag in Sidik en de Panter is of Sidik ook echt een panter vindt. Dat brengt een stukje spanning met zich mee, waardoor de documentaire ook als een film aanvoelt. Daarnaast voegen de gesprekken die Sidik voert ook echt iets toe. Enerzijds levert het informatie op voor hem, maar ook voor ons als kijkers. De geschiedenis van een door oorlog verscheurde landstreek. En die geschiedenis is pijnlijk, waardoor alleen een panter nu voor hoop kan zorgen.

Los van alle serieuze gesprekken, is er soms ook tijd voor wat luchtigheid. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat ze daar ook gewoon ‘el clasico’ – Barcelona tegen Real Madrid – kijken. Het zijn net mensen. Een ezel naar Messi vernoemen is dan wel leuk, maar of het vleiend is bedoeld vragen we ons af. Het is tenslotte een ezel. Sidik zelf is ook een aimabele en nobele man, die het met iedereen lijkt te kunnen vinden.

En wat een prachtige natuur zeg. Zonder panter zouden ze dat gebied ook gewoon moeten beschermen. De liefde voor natuur is er dan ook volop van Sidik. Hij ademt die natuur uit. Hij is een met de natuur.

Ergens deed deze documentaire ons denken aan It Must be Heaven, van Elia Suleiman. Ook daar zien we een zoektocht. En die zoektocht gaat vergezeld van vele gesprekken, waarbij de uitkomst hetzelfde is. Wat je hebt moet je koesteren.

Sidik en de Panter gaat over een zoektocht naar een panter, maar eigenlijk nog meer over de geschiedenis van Koerdistan. En die geschiedenis is niet mals. Mooi om te zien dat een panter dan voor wat hoop kan zorgen.

Regie: Reber Dosky
Cast: –
Speelduur: 83 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.