Sibyl

recensie Sibyl

De dramafilm Sibyl gaat over een gelijknamige psychotherapeute die wil gaan schrijven. Één van haar patiënten inspireert haar, maar dan gaat ze het echte leven en haar roman door elkaar halen. Wat wij van Sibyl vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sibyl is psychotherapeute, maar wil meer aandacht besteden aan het schrijven van een boek. Ze zegt daarom een groot deel van haar patiënten af. Margot, een jonge actrice, wil echter koste wat het kost een afspraak maken. Ze heeft namelijk een affaire met haar tegenspeler Igor, waar ze ook nog eens zwanger van is. Op zich niet erg, ware het niet dat Igor getrouwd is met de regisseuse van de film. Sibyl is zo geïnteresseerd in de verhalen van Margot, dat ze ze verwerkt in haar roman. Dat begint pas echt raar te worden als haar rol als psychotherapeute en schrijfster door elkaar gaan lopen.

Ons eindoordeel?

Een driehoeksverhouding kenden we al, maar een vierhoeksverhouding hebben we nog niet vaak gezien. Of daar echt sprake van is in Sibyl is maar de vraag, maar het geeft maar aan dat er veel op je afkomt als kijker. Je krijgt in onze ogen dan ook teveel informatie op je afgevuurd. Het is bijna te artistiek verantwoord. Meer is niet altijd beter te begrijpen.

Het was ook wel een ongemakkelijke kijkbeurt. Wat sterk en krachtig begint, brokkelt langzaam af. Onze psychotherapeute is niet voor niets ook zelf voer voor psychologen. Daardoor vonden wij het minder geloofwaardig. Hoe iemand serieus te nemen die eigenlijk zelf ook veel problemen heeft.

We hebben regelmatig moeten lachen, maar of dat de bedoeling was, geen idee. Dat kwam door het gedrag dat je te zien krijgt, maar ook door de verschillende scènes. En een film in een film is altijd leuk. Overigens goed geacteerd, door iedereen. De buitenlandse inbreng van Sandra Hüller (Toni Erdmann) was daarbij leuk en verfrissend, en had ook daadwerkelijk een toegevoegde waarde.

Sibyl schiet heel veel informatie op je af, waardoor wij het overzicht een beetje kwijtraakten. Less is more is daarbij op zijn plaats. Wel sterk geacteerd door een ieder die meespeelde en soms nog grappig ook.

Regie: Justine Triet
Cast: Virginie Efira | Adèle Exarchopoulos | Gaspard Ulliel
Speelduur: 100 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.