Shoplifters

recensie ShopliftersDe dramafilm Shoplifters gaat over Osamu en zijn gezin. Ze hebben het niet breed, waardoor ze moeten stelen, maar zijn wel gelukkig. Een bepaalde gebeurtenis onthult vervolgens een geheim, waardoor de familieband onder druk komt te staan. Wat wij van Shoplifters vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Osamu en zijn zoon stelen erop los. Als ze op weg naar huis zijn naar de zoveelste diefstal, komen ze een verloren klein meisje tegen. Zij is weggelopen van huis en wordt met open armen ontvangen in het gezin van Osamu. Ook al hebben ze het niet breed, het gezin is gelukkig. Totdat een bepaalde gebeurtenis een geheim onthult. Dat geheim stelt de familieband op de proef.

Ons eindoordeel?

De Gouden Palm winnen op Cannes, dan betekent wel wat. Voor ons aanleiding om de film te zien. Al moeten we zeggen dat we een winnaar van Cannes of heel goed óf heel slecht vinden. Spannend dus wat we van Shoplifters vinden.

Shoplifters is een mooie en pure film. Een film die het vooral van de kleine details moet hebben. Ook een film die over liefde geven en krijgen gaat. Én over dromen. Dromen van een beter leven; het hele gezin. En dan vergeten we oneerlijkheid ook nog.

Maar wat als de dromen van de gezinshoofden belangrijker lijken te zijn? Osamu droomt weliswaar groot, maar vergeet dat er meerdere gezinsleden zijn. Wij vinden ook niet dat er iets mis is met dromen, maar dan wel op een eerlijke manier, net als dat zoontje Shota dat vindt. Werken is dan belangrijk, en niet alleen op momenten dat het jou uitkomt. En niet ten koste van anderen.

De mooiste scène is wanneer Osamu op zijn werk door een in aanbouw zijnde appartement loopt en droomt. Hij droomt thuis te komen en begroet het gezin. Of het gezin begroet hem, want in die scène begin je al te twijfelen over de gezinssituatie. Dat komt vaker terug, dat je meer komt te weten over het gezin. Heel subtiel en heel mooi.

Wat heel mooi is, is de liefde. Liefde die zo groot, eerlijk en oprecht is, dat je Osamu bijna niets kwalijk kan nemen, ook al klopt het niet volgens de wet. Hij heeft op het einde van de rit het namelijk niet alleen voor zichzelf het beste voor, maar ook voor andere gezinsleden. Volg je de wet, dan kun je jezelf afvragen of ze het beter hebben.

Kleine Yuri (of Juri) is overigens zo aandoenlijk en lief, dat je niets anders kunt dan verliefd op haar zijn. Als er een Oscar was voor schattigheid, dan won zij hem.

Shoplifters is een film over liefde, hoop en toekomst. Iedereen droomt en dromen mag, maar wel op een eerlijke manier.

Regie: Hirokazu Koreeda
Cast: Lily Franky | Jyo Kairi | Ando Sakura | Matsuoka Mayu | Kiki Kilin
Speelduur: 120 minuten

Share