Sherlock

recensie Sherlock

Nog nooit wilde ik zo graag iemand zijn als Sherlock Holmes. Waarom? Vanwege de serie Sherlock. Vier seizoenen met ieder drie afleveringen die kijken als een film. Inderdaad, als een film, want iedere aflevering duurt 90 minuten. Je kunt je dan ook afvragen of het überhaupt een serie is. Wat wij van Sherlock vinden, lees je in onze recensie?

Het verhaal

Hoewel iedereen Sherlock Holmes en John Watson wel kent van de verhalen van vroeger, hebben we het hier over een moderne versie. Een detective die in het heden leeft, maar af en toe nog steeds dat welbekende hoedje draagt. Zonder Watson kan Sherlock niet, want hij zorgt ervoor dat Sherlock niet doorslaat. Samen lossen ze logischerwijs misdaden, moorden en verdwijningen op, waarbij de grootste vijand van Sherlock, Moriarty, regelmatig terugkeert. Ondertussen houdt John een blog bij over de avonturen die ze beleven, waardoor heel Engeland mee kan genieten. Klinkt kinderlijk eenvoudig, maar de uitvoering is briljant.

Ons eindoordeel?

Even terug naar waarom ik Sherlock wil zijn. Ja, waarom eigenlijk. In het verleden wilde ik ook al The Karate Kid en Indiana Jones zijn. Toen was ik alleen nog niet grijs en zat ik op de basisschool. En toch wil ik nu weer iemand anders zijn. De manier waarop Sherlock verbanden legt vind ik geweldig. In een oogopslag weet hij alles van je. Daarnaast kan hij zich zo focussen op een zaak dat hij er helemaal in opgaat. Obsessief kun je het ook noemen, en nog steeds wil ik hem zijn. Hij geeft energie, laat je lachen, maar kan ook serieus zijn. Net het echte leven zullen we maar zeggen. En nee hoor, ik ben niet verliefd.

En dat de uitvoering zo briljant is, heeft te maken met het scenario. Alle seizoenen die zijn bedacht, zijn formidabel. Drie man zijn daar verantwoordelijk voor: Steven Moffat, Stephen Thompson en Mark Gatiss. Zij bewaken constant of datgene wat zij bedacht hebben ook daadwerkelijk goed wordt overbracht in beeld. Want regisseurs zijn er meerdere. In totaal zijn er negen regisseurs/regisseuses geweest. Dat zie je niet als je naar de seizoenen kijkt en dat is knap.

De afleveringen zelf dagen de kijker uit. Hoe denk jij dat iets zal zijn? Wie is de dader? En hoe zal Sherlock het oplossen? Vragen die altijd blijven, maar ook altijd anders te beantwoorden zijn. Jij als kijker weet nooit waar het verhaal naartoe gaat. Dat in combinatie met spanning, een flinke dosis humor, drama en veel fantasie, maken Sherlock voor mij de ultieme serie.

En dan heb ik het nog niet eens over het camerawerk gehad. Dat is van zo een hoog niveau dat het hoogste gebouw van de wereld daar niet aan kan tippen. De kleuren, de camerastandpunten, het overlopen van de scènes en ga zo maar door. Aan alles is is met uiterste precisie aandacht besteed.

Ik was altijd een beetje huiverig als ik Benedict Cumberbatch zag in een film. Nooit echt overtuigd of zo. Nou, dat is helemaal weg hoor. Hij is geknipt voor deze rol. Hij is ook echt Sherlock Holmes. Het zou mij niets verbazen als Benedict in het dagelijks leven stiekem ook gewoon zo obsessief is.

Naast Cumberbatch speelt ook de rest geweldig. Van Martin Freeman (John Watson) tot Andrew Scott (Moriarty), iedereen speelt een belangrijke rol. Zelfs Una Stubbs (Miss Hudson) speelt briljant en is essentieel voor het verhaal. Beter acteerwerk had wat mij betreft dan ook niet gekund. Je voelt je één met de personages. Dat is toch wel vrij essentieel als je een serie kijkt.

Jullie ook zo een fan van Sherlock? Of nog niet gezien? Dan heb je geluk, want op Netflix zijn alle seizoenen te zien. Nu maar wachten op seizoen 5, want die komt eraan. Alleen is het maar de vraag wanneer.

Creators: Steven Moffat | Stephen Thompson | Mark Gatiss
Cast: Benedict Cumberbatch | Martin Freeman | Andrew Scott | Una Stubbs
Speelduur: 90 minuten per aflevering (4 seizoenen)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.