Schapenheld

recensie Schapenheld

De documentaire Schapenheld gaat over de schapenherder Stijn. Hij is nog van de traditionele stempel met oog voor de natuur. Niet gemakkelijk met de ruimtelijke ontwikkelingen die steeds meer heide opslokken. Wat wij van Schapenheld vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Stijn is een Brabantse schapenherder. Echt zo een traditionele schaapsherder. Hij heeft een vrouw en twee kinderen en is een echte romanticus. Niet alleen in de liefde, maar ook als het aankomt op de natuur. Steden, dorpen, industriegebieden en andere ontwikkelingen slokken de heide steeds verder op. Dit botst met alles wat Stijn voor ogen heeft. Zijn idealen zijn anders. Toch zal ook hij zich moeten aanpassen aan het nieuwe systeem. Er moet tenslotte wel geld op de plank blijven komen.

Ons eindoordeel?

Wij zien ze ook wel eens in onze wijken. Schapen die al het gras weg eten. Geen geluid producerende grasmaaiers, maar gewoon ouderwetse schapen, die lekker staan te blèren. Dat geeft wel een sfeer aan een wijk. Maar juist daar zit Stijn zijn probleem ook. Want juist die wijken waarin wij wonen slokken alle natuur op. Wij dus blij, maar hij niet, ook al verdient hij er zijn geld mee.

En toch is het ook de marktwerking. Mensen kijken naar het geld. Dat is de maatschappij waarin wij leven. Kan er iets goedkoper dan kijken ze niet of het idyllisch is, of iets toevoegt, nee dan kijken de beleidsbepalers naar het geld. De één noemt het betuttelend, waar de ander het een logische keuze vindt. Het geld dat men bespaart, kan dan namelijk voor andere doeleinden worden gebruikt. Als beleidsmedewerker bij een gemeente, is de documentaire wat dat betreft ook wel confronterend. Soms slaan we ook te ver door in wet- en regelgeving en kijken we niet meer naar de mens.

Wat wij vooral heerlijk vonden, was de oprechtheid. Stijn heeft gewoon een visie en die voert hij graag uit. Dat hij in de loop der jaren wat zuur is geworden nemen we hem wat dat betreft niet kwalijk. Vooral niet als je aan alle kanten lijkt te worden tegengewerkt. Dat het schapenhouden hem zelf wat extra geld kost, boeit dan ook niet. Natuurlijk, hij wil voor zijn gezin zorgen, maar veel hebben ze niet nodig. Gas, water en licht is voldoende. En de rust en de openheid van de weiden dan. Vrijheid, zelf beslissen. Zonder die machines, zonder mensen. Daar waar de natuur nog de natuur is. Alleen jammer dat je daar geen geld mee verdient.

De uitkomst van Schapenheld is inmiddels ook al bekend. Stijn is namelijk geen schapenherder meer, maar een koeienhouder ergens in Frankrijk. Het herder zijn mist hij wel, maar al die rompslomp eromheen niet. De documentaire is zeker een aanrader. De beelden zijn prachtig – ook Nederland heeft hele mooie natuur – en oprechter dan Stijn kom je ze bijna niet meer tegen. Iemand die ergens voor staat en daar voor gaat. Jammer dat hij het niet heeft kunnen volhouden, ondanks alle pogingen, maar het is zeker te begrijpen.

Regie: Ton van Zantvoort
Cast: –
Speelduur: 81 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.