Samen Winnen

recensie Samen Winnen

De documentaire Samen Winnen gaat over de wielerploeg Team Jumbo-Visma tijdens de Tour de France van 2019. We krijgen een kijkje achter de schermen, daar waar normaal geen camera’s komen. Wat wij van Samen Winnen vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Een team dat weet dat je zonder te verliezen niet kunt winnen, is Team Jumbo-Visma. Een team ook dat inmiddels weet wat je ervoor over moet hebben om te winnen. Je moet jezelf kunnen opofferen voor een ander, maar ook volle bak en in het rood kunnen rijden. Het teambelang is daarbij ontzettend van belang. Wij als kijkers krijgen een kijkje achter de schermen.

Ons eindoordeel?

Samen Winnen is een heuse Videoland Original. Hadden ze daar niets anders op kunnen verzinnen, in plaats van Netflix te kopiëren? Maar goed, daar gaat het niet om, want het gaat om de documentaire zelf. Om de inhoud.

Een kijkje achter de schermen krijgen we zeker. In de volgauto, bij het avondeten, in de hotelkamer en op de massagetafel. De camera lijkt overal mee te mogen (behalve naar de WC, ben maar niet bang). En dat is maar goed ook, dat de camera overal mocht komen, want nu zie je pas echt de emoties.

Veel TV-interviews die de renners geven zijn toch vooropgezet, zo blijkt ook. Iedere renner weet wat hij moet en kan zeggen, waardoor je vaak saaie interviews krijgt. Achter de schermen zien we pas echt wat ze willen en zien we echt de emoties. Zo weten wij nu dat Steven Kruijswijk ook wel wat te zeggen heeft, daar waar hij op TV vaak wat timide overkomt. Alsof het geen winnaar is. Deze documentaire laat wel degelijk wat anders zien. En godzijdank zijn het ook allemaal gewoon mensen, en niet van die machines zoals bij Team Ineos. Want een team is het zeker, wat ze bij team Ineos overigens ook gewoon zijn, maar daar passen ze een meer wetenschappelijke trainingsmethode toe.

Iedere etappe in de Tour de France komt eigenlijk ook wel aan bod. Dat is wel mooi, want die Tour stond nog wel in ons geheugen gegrift. Vooral de etappe die uiteindelijk werd geneutraliseerd en het uitvallen van Wout van Aert maakten indruk.

Samen Winnen is een wielerdocumentaire die een kijkje geeft achter de schermen van een van de beste wielerploegen op dit moment. We zien meer dan genoeg emoties, iets wat we in TV-interviews nog wel eens missen.

Regie: Job van der Zon
Cast: Steven Kruijswijk | Dylan Groenewegen | Tony Martin | Wout van Aert
Speelduur: 71 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.