Saint Omer

recensie Saint Omer

Waardering: 4 uit 5.

De dramafilm Saint Omer gaat over Rama, die een proces bijwoont over een vrouw die haar baby vermoordde. Daar komen heel wat emoties bij kijken. Wat wij van Saint Omer vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De Senegalese Laurence Coly heeft haar baby vermoord, dat staat als een paal boven water. Rama, een jonge journalist, besluit af te reizen naar de rechtbank, om het proces te volgen. Rama is zwanger, dus dat brengt extra emoties met zich mee. Helemaal als blijkt dat de vader van Laurence weinig tot geen aandacht aan zijn kind besteedde.

Ons eindoordeel?

Saint Omer is een gelaagd en krachtig rechtbankdrama. De kijker moet hierbij gebruik maken van zijn of haar verbeeldingskracht. Dat laatste zorgde ervoor dat ik niet alleen de beelden van de film voor mij zag, maar ook het verhaal dat men vertelt. Een beetje zoals bij Den Skyldige (The Guilty), maar dan met veel emoties.

De film raakt dan ook op meerdere momenten. De moeder – het moederschap an sich speelt de eigenlijke hoofdrol – die terecht staat, doet haar verhaal. Hoewel je niet voor het ‘monster’ kunt zijn, krijg je toch medelijden (de oude witte man komt er weer niet goed vanaf). Alles wat ze uitlegt, lijkt aannemelijk. Op de tovenarij na, maar daar weet onze westerse wereld simpelweg niet mee om te gaan. Het gaat niet zozeer om de tovenarij, maar dat we niet willen luisteren naar anderen.

Als kijker ben je ook gewoon jurylid. Jij oordeelt ook, waarbij men je empathisch vermogen aanspreekt. Dat laatste moet sowieso geen probleem zijn met het prachtige slotnummer van slotnummer van Nina Simone (Little Girl Blue). Als je toch geen empathie voelt, dan heb je simpelweg een hart van steen.

Saint Omer is een gelaagd en krachtig rechtbankdrama, waarbij men de verbeeldingskracht van de kijker aanspreekt. De kijker is sowieso ook jurylid, waarbij het haast niet anders kan dat je jezelf empathisch verplaatst in de dader!

Regie: Alice Diop
Cast: Guslagie Malanga | Kayije Kagame
Speelduur: 122 minuten
Releasedatum: 9-3-2023 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.