Sages-femmes

recensie Sages-femmes

Waardering: 4 uit 5.

De dramafilm Sages-femmes gaat over huisgenoten Sofia en Louise, die als startende kraamverzorgsters meteen op een afdeling komen waar de werkdruk . Wat wij van Sages-femmes vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sofia en Louise zijn huisgenoten, die ook nog eens hetzelfde werk hebben. Als pas afgestudeerde nieuwelingen in een geboortekliniek, moeten ze gelijk volle bak aan de slag. Begeleiding krijgen ze nauwelijks, mede door personeelsgebrek. De kraamafdeling zit aan zijn maximum, maar hun teamleider doet er alles aan om het zowel voor de (toekomstige) ouders als voor haar personeel zo aangenaam mogelijk te maken. Blijdschap en verdriet liggen daarbij dicht bij elkaar.

Ons eindoordeel?

De regisseuse van Sages-femmes is Léa Fehner, die ook regisseuse was van het succesvolle Les Ogres (2015). Bereid je voor op een potje janken. Althans, als je empatisch gevoel hebt dan moet dat geen probleem zijn. Deze trannentrekker ontroert dus, is tegelijkertijd keihard, maar juist ook weer liefdevol. Hulde aan alle verloskundigen, waar ook ter wereld!

Wat deze film zo goed maakt, is het op de huid zitten van de camera. Die camera wijkt geen moment van de protagonisten. Je ziet veel hectiek, maar ervaart dat zelf ook zo, mede door dat schokkerige camerawerk. Beklemmend is het wel te noemen, zeker gezien de hoge werkdruk door personeelsproblemen. En maar doorgaan. En weer doorgaan. Voor ons. Voor iedereen die kinderen krijgt.

Zo een hoge verantwoordelijkheid hebben voor het ter aarde brengen van andermans meest kostbare bezit. Een beetje meer waardering verdienen die mensen wel. Niet alleen in lof, maar ook in geld. Ze staan er nog net niet voor een appel en een ei. Door echte beelden te gebruiken voelt het nog (opr)echter. Alle ziekenhuisbeelden waren raak. Het verhaal met de allochtone vrouw raakte, hoe schrijnend ook, helaas een stuk minder.

Wat mij betreft hadden ze het bij het ziekenhuis gelaten en niet met beelden bij de twee meiden thuis. Dat deed afbreuk aan het aangrijpende Sages-femmes, dat het echte verhaal vertelt. En de vicieuze cirkel is oneindig. Hulde voor de oprechtheid in deze film en hulde voor alle verloskundigen. Zakdoekjes zijn aan te raden!

Regie: Léa Fehner
Cast: Khadija Kouyaté | Héloïse Janjaud
Speelduur: 99 minuten
Releasedatum: 5-10-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.