Rosa Pietra Stella

recensie Rosa Pietra Stella

De dramafilm Rosa Pietra Stella (Rose Stone Star) gaat over de dertigjarige Carmela, die illegale immigranten aan een verblijfsvergunning helpt. Een huisuitzetting zet haar al zo ongeorganiseerde leven nog verder op zijn kop. Wat wij van Rosa Pietra Stella vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Carmela is dertig jaar en knoopt alle eindjes zo goed als mogelijk aan elkaar. Niet op een legale manier, zoals het hoort, maar door illegale immigranten aan een verblijfsvergunning te helpen. Een huisuitzetting zorgt ervoor dat ze nog sneller moet schakelen en het heft in eigen hand moet nemen. Vooral omdat ze ook nog een jonge dochter heeft waar ze voor moet zorgen. Tarek helpt haar, maar het enige dat zij wil is geld. Geld om te overleven. Tarek hoopt stiekem op meer.

Ons eindoordeel?

We hebben ons door de site van IFFR laten informeren over de titel van deze film. Rosa Pietra Stella verwijst namelijk naar een muzieknummer. Wij op onderzoek uit. Wat blijkt, niet te vinden voor ons. Anderen het nummer misschien wel gevonden? Inmiddels weten we via Gerwin Tamsma (coördinator van Bright Future op IFFR) dat het nummer Carmela heet, van Sergio en Tony Bruni.

Wij hadden al redelijk snel een hekel aan Carmela. Iemand die ook maar te lui is om een fatsoenlijke baan te vinden. Want ze kan wel wat hoor, dat blijkt. Ze wil gewoon het heft in eigen handen houden. Relaties zijn moeilijk voor haar. Zelfs een goede vriendin bedanken voor het oppassen is al moeilijk voor haar. En ze vindt ook maar dat iedereen haar moet helpen. Dat vinden wij best bizar, dat je zo kunt denken. Egoïstisch en egocentrisch bij elkaar.

Des te knapper is het van de maker dat je een hoofdpersoon zo kunt haten. Voor wie je wel begrip hebt, is Tarek. Die man woont al 20 jaar in Italië, maar blijft maar als een immigrant aangekeken worden. Die man heeft veel meer in zijn mars! De boodschap is dan ook wel duidelijk.

Wat ook duidelijk is, is dat de leefomgeving niet echt bijdraagt aan een mooie toekomst. Het grauwe en vervallen Napels steekt af tegen de af en toe opmerkelijk felle kleuren die worden gebruikt. Die felle kleuren staan voor hoop, op een nieuwe en betere toekomst. Maar ja, die kleuren zijn maar sporadisch te zien.

Rosa Pietra Stella zorgt ervoor dat je de hoofdpersoon echt gaat haten. Wij doen dat in ieder geval wel. Want wat een egoïstisch, egocentrisch en manipulatief persoon is Carmela. Heel knap gedaan van de regisseur, die een meer dan prima debuut aflevert.

Regie: Marcello Sannino
Cast: Ivana Lotito | Fabrizio Rongione | Ludovica Nasti | Imma Piro
Speelduur: 94 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.