Roma

recensie RomaDe dramafilm Roma gaat over een gezin uit de middenklasse in Mexico-Stad, in de jaren 70. We volgen ze een jaar lang, met dienstmeisje Cleo als centraal punt. Wat wij van Roma vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Het verhaal speelt zich af in de jaren 70, in Mexico-stad. We volgen een gezin uit de middenklassen. Net zoals vele andere gezinnen over de hele wereld, heeft ook dat gezin hoogte- en dieptepunten. Een jaar lang volgen we het gezin, waarbij het dienstmeisje Cleo centraal staat. Centraal in alles eigenlijk.

Informatie vooraf

Sinds Roma de Gouden Leeuw won op het Filmfestival van Venetië willen wij deze film zijn. Wat heet, heel de wereld wil deze film zien. Helemaal gezien al de lovende kritieken, ook uit ons eigen land. Niet raar ook dat mensen de film willen zien. Alfonso Cuarón (de regisseur) is namelijk ook de regisseur van onder andere Children of MenGravity, Y tu Mamá También en zelfs Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. En die films kent bijna iedereen wel. Én, misschien wel de belangrijkste reden dat veel mensen de film willen zien, is dat hij in première gaat op Netflix. Toegankelijker kan haast niet. Pas op 3 januari 2019 is de film in Nederland te zien in de bioscopen. In die bioscoop komt de film wel het beste tot zijn recht, als we Bor Beekman van de Volkskrant moeten geloven. Wij hebben hem gewoon thuis gezien, dan weet je dat alvast. Wachten konden we namelijk niet. Oké, genoeg geluld, nu ons epos over wat we van Roma vinden.

Ons eindoordeel?

Wil je liefde? Kijk Roma. Wil je drama? Kijk Roma? Wil je één van de mooiste films van het jaar zien? Kijk Roma. Eigenlijk hebben wij niets aan te merken op de film. Grafisch fan-tas-tisch met oog voor detail. Alles ook in zwart-witInhoudelijk fan-tas-tisch. Alles is gewoon fantastisch. Dit soort films, daar doen wij het voor.

En Cleo, wat een geweldig persoon is dat. Van dat soort mensen wil je er meer op deze aardbol. Ze staat er altijd, voor alles en iedereen. En zichzelf cijfert ze zich daarbij helemaal weg. Ze heeft het minder dan bijvoorbeeld haar bazin, Sofía. Zo voelt ze het alleen niet. Ze houdt van de kinderen, ze houdt van haar werk en doet alles met de volle overtuiging. Liefde wil ze. Zonder liefde is het leven niets.

Haar bazin omarmt haar ook. Ze blijft haar bazin, maar ze weet ook dat Cleo ook gewoon deel uitmaakt van het gezin. In moeilijke en in makkelijke tijden. En dat Sofía het zelf ook niet gemakkelijk heeft, blijkt ook. Dan kun je nog veel geld hebben, dat maakt niets uit. Het gaat om de liefde, niet om het geld.

Roma is werkelijk waar een topfilm. Moet je hem perse in de bioscoop kijken, zoals overal wordt geroepen? Geen idee! Thuis op de bank is het ook gewoon de perfecte film. Dus hup, zet vandaag nog Netflix op en laat je onderdompelen.

Regie: Alfonso Cuarón
Cast: Marina de Tavira | Yalitza Aparicio | Daniela Demesa 
Speelduur: 135 minuten

Share

11 gedachtes over “Roma

  1. Hoi Bart, ik heb vanavond “Roma” gezien (ik ben er weer eens laat bij ;-)) en vind de film geweldig. Wat mij betreft waarschijnlijk één van de 10 of 20 mooiste films die ik ooit heb gezien en jouw recensie verwoordt precies waarom. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.