Rocks

recensie Rocks

De dramafilm Rocks gaat over de vijftienjarige Shola, die na de dood van haar vader en het vertrek van haar moeder voor haar broertje moet zorgen. Gelukkig heeft ze vriendinnen die meehelpen. Wat wij van Rocks vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Opgroeien in wereldstad Londen kan iets heel moois zijn, maar ook niet. Shola is een Brits-Nigeriaans meisje van vijftien die na moet gaan denken over haar toekomst, maar eigenlijk andere dingen aan haar hoofd heeft. Haar vader is namelijk overleden en haar moeder is plotseling verdwenen. Nu heeft Shola de zorg voor haar jongere broertje Emmanuel. Maar godzijdank heeft ze een groep vriendinnen die haar helpen.

Ons eindoordeel?

We tipten Rocks al voor IFFR 2020, aan het begin van het jaar. Dan moet je uiteraard de film zelf ook gaan kijken. Dat is gelukt, net voor het einde van het jaar, want wie weet is het wel eindejaarslijstjesmateriaal – wat een mooi woord voor Wordfeud of voor scrabble.

Een prima film is het. Niet overdreven goed, maar ook niet slecht. Hij bevindt zich in het midden. Een film die je dus niet perse gaat onthouden en dus ook geen eindejaarslijstjesmateriaal is. Wat je misschien wel onthoudt is het moraal van het verhaal. Ken Loach had wat betreft zomaar de leermeester van Sarah Gavron kunnen zijn, want maatschappelijk gezien kaart ze wel iets aan.

Zo doet Shola er alles aan om het gezin – lees: zij en haar broertje – te laten slagen. Dat lukt in onze ogen ook, maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Ze kent een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, door toedoen van haar moeder. Ze is gewoon moeder en tiener ineen! Ze is dan ook niet te benijden, helemaal niet als je het pijnlijke maar toch ook het mooie einde van de film ziet. Loslaten doet pijn, maar kan ook iets brengen. Naturel geacteerd overigens!

Rocks is een prima film met naturel acteerwerk. Verantwoordelijkheidsgevoel is een mooi iets. Op vijftienjarige leeftijd kan dat alleen niet de bedoeling zijn, hoe goed Shola het ook doet. Des te pijnlijker is het einde voor haar en de kijker.

Regie: Sarah Gavron
Cast: Bukky Bakray | Kosar Ali | D’angelou Osei Kissiedu | Shaneigha-Monik Greyson
Speelduur: 93 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.