Rocco & Sjuul

recensie Rocco &Sjuul

Waardering: 2 uit 5.

De romantische komedie Rocco & Sjuul gaat over twee bejaarden, die elkaar na een hele lange tijd weer ontmoeten. De verliefdheid slaat meteen weer over, iets wat de families niet goedkeuren. Wat wij van Rocco & Sjuul vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Zowel Rocco als Sjuul raken weer stapelverliefd op elkaar als ze elkaar voor het eerst in ongeveer 50 jaar zien. Dat is lastig, want beide hebben families die het er op zijn zachts gezegd niet mee eens zijn. Daarnaast heeft Sjuul een man die stervende is en Rocco een schoenenzaak die hij met zijn vrouw runt. Zouden de twee toch voor elkaar durven te kiezen?

Ons eindoordeel?

Rocco & Sjuul is een romantische komedie voor de liefhebber van Nederlandse feelgoods. Een typisch Nederlandse film, met ook aandacht voor de multiculturele samenleving (wat te waarderen is). Een verhaal dat enerzijds aandoenlijk is, maar tegelijkertijd ontzettend voorspelbaar. Als je daar van houdt, zit je gebakken.

Een goede feelgood weet de balans te vinden tussen drama en humor. In deze film zit dat er in, maar wel gemaakt. De humor is geforceerd, daar waar ze het drama in je schoot werpen, zonder dat het echt iets me je doet. Op zich wel bijzonder gezien de situaties van Rocco en Sjuul. Daar had wat meer gevoel bij gemogen, daar waar nu de kinderen van Sjuul en de ex-vrouw en zoon van Rocco de toon bepalen. Eigenlijk is het allemaal te zoet. Daarnaast is het acteerwerk ook niet perse om over naar huis te schrijven. Alleen Sabri Saad El-Hamus (Rocco) overtuigt als praatjesmaker met een klein hartje. Oh ja en de stereotype overbuurvrouw met haar geraniums was onnodig, al was die in haar doen en laten, zonder al te veel te zeggen, het grappigste van allemaal.

Rocco & Sjuul is een voorspelbare feelgood voor fijnproevers die van Nederlandse romantische komedies houden. De film won met een enorm hoge score de publieksprijs bij Film by the Sea, terwijl er titels geprogrammeerd stonden die wereldwijd lof oogsten (ook van ondergetekende). Bijzonder! Ik ben dan ook benieuwd wat de gemiddelde leeftijd van het publiek op dat filmfestival was. Of het zegt iets over mijn afwijkende smaak (dat laatste zal het geval zijn).

Regie: Anna van der Heide
Cast: Beppie Melissen | Sabri Saad El-Hamus | Anniek Pheifer | Nazmiye Oral | Jules Croiset
Speelduur: 92 minuten
Releasedatum: 16-11-2023

Share

2 gedachtes over “Rocco & Sjuul

  1. Rocco en Jules is een verhaal waar ik mij totaal niet in herken behalve dat er een dementerende man is.
    Mijn man zit in een zorginstelling, behoorlijk dementerend, en ik heb sinds een half jaar een relatie met iemand anders. Mijn familie en kennissenkring reageert zeer verschillend. Van oké leef je leven tot dit kan echt niet. De optelsom van dit is dat ik kan doen wat ik wil maar ik kan het niet echt met iemand delen. Mijn nieuwe relatie is mijn issue en niet van de gemeenschappelijke familie en kennissenkring. Ondanks dat mijn nieuwe relatie en ik mijn dementerende man altijd op de eerste plaats zetten blijft het een soort schaduwrelatie. Heel jammer want ik kan niet meer mezelf zijn naar familie en kennissen, ik mag mijn nieuwe geluk niet manifesteren naar de buitenwereld. Mijn leven staat in teken van mijn dementerende man ipv een gemeenschappelijk leven met alle ups en downs met elkaar te delen. Een eenzame plek die niet te verdedigen/delen valt met iedereen die je liefhebt.
    De film is aardig en humoristisch maar heel erg geromantiseerd.
    Met vriendelijke groet,
    Mieke

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.