Rialto

recensie Rialto

De dramafilm Rialto gaat over Colm. Hij heeft een gezin, maar ook homoseksuele gevoelens voor de 19-jarige prostituee Jay. En die chanteert hem vervolgens ook nog! Wat wij van Rialto vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Colm heeft al heel lang een gezinnetje. Op zich is dat, los van een dwalende puber, best wel leuk, maar hij heeft ook homoseksuele gevoelens. De dood van zijn vader is er ook wel ingehakt. Hij besluit seks te hebben met Jay, een 19-jarige prostituee. Jay chanteert hem vervolgens, maar toch komt Colm weer bij hem terug. Hij kreeg op zijn werk namelijk te horen dat zijn baan naar ruim 30 jaar verdwijnt. Zijn wereld stort in en hij heeft het idee dat alleen Jay naar hem luistert.

Ons eindoordeel?

Rialto is een film die figuurlijk gezien steeds donker wordt. Rauw is hij ook in beeld. Over hoe iemand afglijdt na een heftige gebeurtenis. Een gebeurtenis die volgens hemzelf niet schokkend is, maar voor de kijker zichtbaar van invloed is op zijn gedrag.

Dat Colm zich anders voordoet na zo een gebeurtenis is ergens nog wel te begrijpen. We praten allemaal wel eens dingen van ons af en doen ons beter voor. In dit geval gaat het alleen wel om iets wat je haast wel iets moet doen. Door het missen van wat duiding weet je niet precies waarom hij zegt dat het hem niet zoveel doet. Dat hij vervolgens vlucht van zijn eigen leven is dan misschien wel een logisch gevolg. Helemaal als zijn eigen leven weinig spannends is. Het gezin is er, maar iedereen lijkt langs elkaar heen te leven. En zijn baan heeft hij ook al dertig jaar. An als iedereen je vertelt wat je moet doen dan wil je dat misschien ook een keer anders.

Op sommige momenten is de film zeker teder te noemen. Niet op seksueel gebied, dat is zeer platonisch, maar wel in het delen van emoties en het toelaten van elkaars verhalen. Het echt luisteren naar elkaar. Dat contrast tussen het thuisleven van Colm en zijn tweede leven, is duidelijk zichtbaar. Overigens niet alleen bij Colm, maar ook bij Jay. Twee tegenpolen die eigenlijk meer op elkaar lijken dan je denkt. Een meer dan prima film met een net zo prima einde.

Rialto is een rauwe film over het verliezen van jezelf. Of misschien wel meer naar het zoeken naar een metgezel, zonder dat zelf te weten. Een meer dan prima film met een net zo prima einde.

Regie: Peter Mackie Burns
Cast: Tom Vaughan-Lawlor | Monica Dolan | Tom Glynn-Carney
Speelduur: 90 minuten
Releasedatum:
30-9-2021 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.