Revoir Paris

recensie Revoir Paris

Waardering: 4.5 uit 5.

De dramafilm Revoir Paris gaat over Mia, die een terroristische aanslag overleeft. Na drie maanden gaat ze op zoek naar wat er is gebeurd. Wat wij van Revoir Paris vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Mia overleeft een terroristische aanslag in een Parijse bistro. Na drie maanden weet ze zich nog steeds niet alles te herinneren. Ze gaat daarom een reconstructie maken van die avond. Alles in de hoop dat ze zich toch wat meer herinnert en haar leven weer op kan pakken. De vraag is alleen of dat genoeg is.

Ons eindoordeel?

Ik hartje Virginie Efira. Kijk dan naar die vrouw. Daar kun je niet, niet verliefd op zijn. En dan Alice Wincour als regisseuse, die eerder meeschreef aan meesterwerk Mustang en Proxima regisseerde. Dat kan niet mis gaan, zou je denken. Maar dat terzijde, want het gaat natuurlijk om Revoir Paris zelf. En die film weet ontzettend te raken, mede vanwege het toch wel persoonlijke onderwerp.

Wat een indringende en toch ook ingetogen film zeg. Zo herkenbaar. Zo invoelbaar en zo treffend ook. Tranen met tuiten. Meerdere keren ook, vooral vanwege de herkenbaarheid. Want hoe graag geliefden die er niet bij waren het ook willen, je kunt een slachtoffer van een terroristische daad niet helpen. Je kunt er voor ze zijn en dat is helemaal prima.

De film zet mij in ieder geval aan het denken, want de verbondenheid met andere slachtoffers, die je helemaal niet kent, is zo groot (op een moment draafde de film daarin wel door, anders was hij perfect). Dat is voor het leven. Er zal ook altijd een voor en een na zijn, vanaf de dag van de aanslag. Het tekent je gewoon, zowel negatief, maar ook positief. En hoe gaat het nu met de andere slachtoffers. Wat herinneren zij zich nog? Klopt dat met jouw beeld? Ieder heeft zijn eigen proces, misschien wel voor het leven. Net als de zoektocht naar antwoorden. En terugkomend op Virginie; perfect gecast!

Revoir Paris is een film die perfect laat zien hoe slachtoffers de fase na een terroristische aanslag beleven. Vragen zijn er, vragen blijven er. Net als de worsteling die zo ontzettend herkenbaar is. Dank, Alice, om deze kant te belichten.

Regie: Alice Winocour
Cast: Virginie Efira | Benoît Magimel | Grégoire Colin | Nastya Golubeva Carax
Speelduur: 104 minuten
Releasedatum: 6-4-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.