Resin

recensie Resin

De horror en dramafilm Resin (Harpiks) gaat over Jens en zijn gezin. Ze leven afgesloten van de buitenwereld, weg van de voor hem verrotte maatschappij. Zijn dochter gaat ondertussen steeds meer haar eigen weg. Wat wij van Resin vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jens moet niets meer van de maatschappij hebben zoals wij die kennen. Hij en zijn vrouw trekken zich met dochter Liv terug. Weg van de buitenwereld. Komen er toch mensen in de buurt, dan is Jens er als de kippen bij om ze weg te jagen. Liv merkt dat ze steeds verder van haar vader af komt te staan en begeeft zich steeds meer in het nabijgelegen dorp. Dit tot ergernis van haar vader. De loyaliteit die Liv ooit had voor haar vader, brokkelt dan ook steeds verder af.

Ons eindoordeel?

Aan drie films doet Resin ons denken. Captain Fantastic is de eerste, maar die film is minder rauw en moet het vaak ook van de humor hebben. In Resin hoef je die humor niet te verwachte. De tweede film komt al dichter in de buurt, dat is Leave of Trace. In die film verplaatsen de personen zich nog, maar zijn ze minder schuw en kennen nog omgangsnormen. De laatste film waar we aan moesten denken is Nell (1994), vanwege het beestachtige. Geen contact met de buitenwereld doet wat met je, zo blijkt. Vooral dat laatste is in deze film schokkend te noemen. Bereid je dan ook maar voor op mensonterende scènes, waarvan je maag omdraait. Voor ons ging dat zelfs wat te ver, en we zijn best wat gewend.

Deze goed uitgedachte en diepzinnige film voelt dus sowieso rauw aan. Wat je ziet past ook bij het verhaal. Geen opsmuk, maar ook daadwerkelijk wat het gezin wilt uitstralen. Geen pracht en praal, maar roeien met de riemen die je hebt. Leven in en van de natuur. Ze zijn haast dierlijk, waarbij het instinct een grote rol speelt. En dan toch ook de twijfel. Ook het rauwe camerawerk met soms knisperend beeld en geluid speelt hier op in.

Laatste ding dan nog, want ook het acteerwerk was goed, waarbij vooral Vivelill Søgaard Holm (Liv) opviel. Haar eerste acteerklus, die zeer geslaagd is. Met name de laatste scène maakte indruk. Niet alleen vanwege haar acteerwerk, maar ook door wat je ziet. Dat sluit perfect aan bij deze coming of age. Jong zijn, maar tegelijkertijd ook volwassen.

Wij zijn onder de indruk van Resin. Een rauwe coming of age verhaal, wat zich ook vertaalt in beeld en geluid. Diepzinnig, beestachtig en schokkend. Soms zelfs iets te schokkend!

Regie: Daniel Borgman
Cast: Peter Plaugborg | Sofie Gråbøl | Vivelill Søgaard Holm | Ghita Nørby
Speelduur: 92 minuten

Share