Renoir – Revered and Reviled

recensie Renoir - Revered and Reviled

De documentaire Renoir – Revered and Reviled gaat over Pierre Auguste Renoir. De schilder die vele inspireerde, maar niet geheel onomstreden was. Wat wij van Renoir – Revered and Reviled vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Waar Picasso en Renoir hun inspiratie vandaan haalden? Van Pierre Auguste Renoir. Iedereen kent hem wel bij naam, maar welke schilderijen van hem ken je eigenlijk? Juist ja, dat hadden wij eigenlijk ook. En geloof ons, je kent er nog best wel wat van hem. Naast zijn schilderijen kom je ook meer over hemzelf te weten, waarbij er ook een discussie is of hij vrouwen zag als lustobject, of juist als perfecte mensen om te schilderen vanwege de mooie vrouwelijke vormen. En er was één iemand die vele werken van hem verzamelde en zijn grote talent inzag: Albert C. Barnes.

Ons eindoordeel?

Alleen al voor de openingsmuziek kunnen wij Renoir – Revered and Reviled aanraden. Dat is een kunstwerk op zich. Die raakt je toch wel even in je ziel. Die prachtige muziek van Susan Legg blijf je terughoren gedurende de documentaire, waarin gelukkig zijn schilderijen in overvloed voorbij komen. Het blijft ook bewonderenswaardig hoe iemand zoveel kan schilderen, vooral als je ook nog eens een deel van je leven in een rolstoel zit. Dat is je ‘point of view’ toch even anders.

Ook bezoekers komen aan het woord, wat verfrissend is. Niet alleen de soms wat suffige professionals die iets vertellen, maar ook het gevoel van bezoekers dat naar boven komt. Wij als gevoelsmensen houden wel van die insteek. Ook leuk is de uitleg hoe hij schilderde. Niet alleen de uitleg, maar ook laten zien hoe hij dat.

Wat mooi is mag geschilderd worden, vond Renoir. En dus schilderde hij vele naakte vrouwen. Niet omdat hem dat opwond, maar omdat hij dat dus mooi vond. Dat is wel een verschil met wat veel mensen denken. Vandaag de dag zouden we Renoir misschien wel betitelen als een vieze oude man die op jongere vrouwen geilt. Hij zou met de grond gelijk gemaakt worden.

Puntje van kritiek, maar niet op de documentaire. Hoe de schilderijen bij de Barnes Foundation hangen vinden wij niet fraai en onrecht doen aan Renoir zijn schilderijen. Alles door elkaar en er lijkt geen samenhang in te zitten. Maar de experts hebben er over nagedacht, dus het zal wel kloppen. Wij zijn slechts passanten.

Renoir – Revered and Reviled maakt deel uit van Arts in Cinema. Een verfrissende documentaire die Renoir gelukkig niet wegzet als een vieze oude man, maar zijn talent onmiskenbaar in beeld brengt.

Regie: Phil Grabsky
Cast: –
Speelduur: 87 minuten

Share

Een gedachte over “Renoir – Revered and Reviled

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.