Rei

recensie Rei

Waardering: 2.5 uit 5.

De dramafilm Rei gaat over begin dertiger Matsushita. Haar leven is zorgeloos, maar juist daardoor uit balans. Een reis naar de bergen verandert dat. Wat wij van Rei vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Matsushita Hikari is een bedrijfsmedewerker van begin 30 en heeft een zorgeloos bestaan. Juist dat bestaan zorgt ervoor dat ze twijfelt, want al haar naasten worstelen wel en leren vervolgens van die ervaringen. Zij hebben balans, waar Matsushita dat niet heeft. Ze besluit af te reizen naar de bergen van Hokkaido, waar ze Masato ontmoet, een dove landschapsfotograaf. Hij zorgt er voor dat ze zich weer verbonden voelt met de wereld.

Ons eindoordeel?

Wellicht had de cameraman van Rei wat sake’s op bij het schieten van de film, want als kijker ben je regelmatig zeeziek bij het zien van de beelden. Best wel storend bij een film waarin juist die beelden zo belangrijk zijn. Zijn het niet de prachtige landschappen, dan zijn het wel de emoties die zichtbaar moeten zijn bij de essentiële conversaties. Er lijkt daarnaast sprake van een overbelichting.

Op zich zit er best veel potentie in, in deze film, alleen komt dat niet tot uiting. Als je 189 minuten nodig hebt om personages uit te diepen, waar je vervolgens nog steeds geen gevoel bij hebt, dan gaat er iets mis. Wellicht door de gebrek aan ervaring, want de meeste acteurs hadden nul ervaring. Het is sowieso bijzonder dat als je op het oog een perfect leven hebt, dat je vervolgens een leven wil dat niet zo is. Dan spiegel je de verkeerde kant op. Helemaal als dit ten koste gaat van een ander. De onderlinge relaties komen vaak ook kinderlijk over. Tussen Matsushita en haar bestie, maar ook tussen Masato en zijn bestie. Een soort kalverliefde, zoals je die ziet op de middelbare school.

Rei krijgt het niet voor elkaar om binnen de 189 minuten die de film duurt, een emotionele band op te bouwen met de personages. Daarnaast ben je geregeld zeeziek van de camerabeelden. Jammer, want op zich is de potentie in deze film wel zichtbaar.

Regie: Tanaka Toshihiko
Cast: Takara Suzuki | Tanaka Toshihiko | Maeko Oyama | Shogo Moriyama | Ikeda Akio
Speelduur: 189 minuten
Releasedatum: 26-1-2024 (IFFR)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.