Red Road

recensie Red Road

De dramafilm Red Road gaat over Jackie. Zij ziet op camerabeelden Clyde, die net is vrijgekomen. Mede dankzij hem heeft ze een trauma. Ze besluit hem via via te benaderen. Wat wij van Red Road vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jackie is een jonge vrouw die als werk camerabeelden observeert in Glasgow. Als ze op een dag de net vrijgekomen Clyde herkent, komen er nare herinneringen en zelfs een trauma naar boven. Ze wil hem benaderen, maar doet dat via huisgenoten. Uiteindelijk lijkt een ontmoeting onvermijdelijk.

Ons eindoordeel?

Andrea Arnold is inmiddels een gevierd regisseuse. Een van onze favoriete regisseuses zelfs. Red Road was haar eerste lange film, waarna ze later doorbrak met Fish Tank, Wuthering Hights en American Honey. En wat een debuut zeg, want deze film maakt zeker indruk.

Jackie is wel een vrouw die van observeren houdt. Haast obsessief zien we haar op het begin al camerabeelden afstruinen. Enerzijds om de orde op een afstand zo goed als mogelijk te handhaven, maar anderzijds ook op zoek naar verhalen. Verhalen die ze vaak zelf moet verzinnen, want ze kijkt alleen en hoort niets. Zij ziet iedereen en niemand ziet haar. Ze is een anoniem persoon in een grote wereld waarover ze de controle kan behouden . Hoe anders is dat in haar echte leven, waar ze gevangen zit in het verleden en zich daardoor in een claustrofobische wereld bevindt. Een verleden dat ze maar niet los kan laten, getuige ook de relatie met haar (voormalige) schoonfamilie.

Langzaam bouwt de film het verhaal op. Een verhaal dat je als kijker meeneemt en de spanning opbouwt. Enerzijds maakt dat verhaal nieuwsgierig naar wat er is gebeurd, maar anderzijds kun je ook niet anders dan een mening vormen over hoe Jackie dat doet. Wat ze wil bereiken is niet altijd duidelijk, maar juist daardoor ook interessant om te aanschouwen. Helemaal als blijkt waarom ze dit alles doet. En hoewel je misschien een ander einde verwacht, was dat einde juist daardoor zo sterk. Krachtig in zijn eenvoud. Berusting en rust, die beide al zo lang gewenst zijn.

Red Road is een knap debuut van Andrea Arnold. Een film waarin de protagonist een hele stad observeert, maar ondertussen zelf een claustrofobisch en obsessief leven leidt. De spanning stijgt en het onvoorspelbare einde is krachtig in de eenvoud.

Regie: Andrea Arnold
Cast: Kate Dickie | Tony Curran | Martin Compston | Natalie Press
Speelduur: 113 minuten
Releasedatum:
2006

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.