Ray & Liz

recensie Ray & Liz

De dramafilm Ray & Liz gaat over ouders die amper omkijken naar hun kinderen. Drinken en roken is wat ze doen en verder niet zoveel. Wat wij van Ray & Liz vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Birminghim is één van de grootste steden van Engeland. Naast de rijke wijken kent het ook vele armoedige en arme wijken. Ray en Liz hebben wonen in zo een wijk, samen met hun twee kinderen, waar ze haast niet naar omkijken. Ray is alcoholist en zit het liefste de hele dag thuis. Liz zit ook graag thuis en rookt als een ketter. Geld komt binnen omdat ze twee kinderen hebben. Wel zo makkelijk!

Ons eindoordeel?

Wij hebben ooit geschreven over een eventuele opvolger van Ken Loach. Nou, die is gevonden hoor. Richard Billingham is zijn naam en zijn eerste film Ray & Liz is een typische Kitchen Sink drama. Grauwer dan grauw en zo tijdloos als het maar zijn kan. Wij weten in ieder geval niet in welke decennia de film zich afspeelt. Dat het in verschillende decennia afspeelt is duidelijk, maar welke dus niet. Dat komt door de situatie waar Ray en Liz zich in bevinden. Geen geld, geen werk en dus hebben ze ook geen luxe. Ook het aspect ratio is 4:3, wat voeger heel normaal was. Nu niet meer, maar ja, het past dus wel bij de situatie.

Wel hebben Ray en Liz twee kinderen, een parkiet en een hond. Dat dan weer wel. Liefde kennen ze haast niet. Dat blijkt ook wel, want affectie is er niet. Niet richting elkaar, maar ook niet richting de kinderen. Verre van zelfs. Ray en Liz lijken alleen aan zichzelf te denken, net als alle mensen om zich heen. De één zijn dood is de ander zijn brood is wel op zijn plaats hier. Langzaam maar zeker valt voor jou als kijker ook op zijn plaats, want op het begin is dat zeker niet duidelijk. ‘Ow ja’ hebben wij onszelf vaak genoeg horen denken.

Ray en Liz is een typische Kitchen Sink drama. Zo een film waar wij van houden. Heerlijk Brits maar toch ook alarmerend. Waarom? Omdat deze film toch een beetje autobiografisch is.

Regie: Richard Billingham
Cast: Justin Salinger | Ella Smith
Speelduur: 108 minuten

Share