Rafiki

recensie Rafiki

De dramafilm Rafiki gaat over de jonge meiden Kena en Ziki. Hen is verteld braaf te zijn en te trouwen met een man. Ze worden alleen verliefd op elkaar en komen dan pas echt achter wat voor een bekrompen wereld ze om zich heen hebben. Wat wij van Rafiki vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Kena en Ziki zijn opgevoed met bepaalde waardes. Braaf zijn, trouwen en een hypotheek krijgen. Kena en Ziki willen alleen wel wat meer avontuur en echte liefde. Als de twee meiden verliefd op elkaar worden, merken ze pas echt hoe iedereen om ze heen daarover denkt.

Ons eindoordeel?

Rafiki kwam er niet zonder slag of stoot. De film kreeg namelijk te maken met weerstand. Niet alleen dat, censuur werd ook toegepast. Gelukkig vochten ze dat aan en kregen de makers gelijk van het Hooggerechtshof. Dat is in ieder geval al een eerste stap in de goede richting.

Een kleurrijke film in beeld, maar het verhaal is niet echt briljant. In onze ogen ontbreekt de diepgang en komen de bekende clichés voorbij. Mannelijke vrienden die stoer doen, een bijbel die even in beeld komt, een voorganger met een preek dat alleen man en vrouw bij elkaar horen en dan vergeten we er waarschijnlijk nog een paar. En dan ook nog ouders die je niet steunen. Dat maakt het dan ook lastiger om 100% voor iemand te gaan. Die worsteling is duidelijk en begrijpen we.Net als dat het natuurlijk belachelijk is dat je niet mag zien wie je wilt zijn.

Onze complimenten voor de muziek. Die bepaalt de sfeer van de film en past ook bij wat je ziet. Op het begin krijg je zelfs de nodige energie door de muziek in combinatie met de kleurrijke beelden. Jammer dat die lijn niet is doorgezet. Daarnaast zijn onnodige shots toegevoegd. Waarom? Om de film langer te laten zijn?

Het is goed dat er films zijn als Rafiki, vooral in het een land waar het geloof een belangrijke rol speelt. Alleen jammer dat het verhaal tekort schiet en bijna al de welbekende clichés voorbij komen.

Regie: Wanuri Kahiu
Cast: Samantha Mugatsia | Sheila Munyiva | Neville Misati | Jimmy Gathu
Speelduur: 82 minuten

Share