Pulang

recensie Pulang

Waardering: 2.5 uit 5.

De dramafilm Pulang gaat over de Molukker Agus, die de band met zijn tienerdochter wil versterken door haar de Molukse cultuur bij te brengen. Onverwerkte trauma’s helpen daar niet bij. Wat wij van Pulang vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Agus is een impulsieve Molukker met een puberdochter van veertien jaar. In de zomervakantie neemt hij haar mee naar de Molukse wijk, waar zijn ouders wonen. Daar hoopt hij de band met zijn dochter te versterken, door haar kennis te laten maken met Molukse cultuur. Onverwerkte trauma’s binnen de familie zorgen er alleen voor dat ze steeds verder van elkaar komen te staan.

Ons eindoordeel?

Pulang betekent vrij vertaald een eerbetoon aan de kracht van het vertellen van verhalen en de erfenis van de Molukse gemeenschap in Nederland. Dat is ook wel overduidelijk in deze film. Wat minder duidelijk is, is de tijdsperiode. Is het nu 1998 (toen Brandy & Monica het nummer The Boy Is Mine uitbrachten, is het 2002 (toen Kok aftrad) of is het rond 2013 (toen Pelle en Boëtius voor Feijenoord voetbalden)? Foutje bedankt.

Helaas is dat niet het enige minpunt in deze film. Zo is die namelijk ook voorspelbaar. Je weet al vrij snel hoe dit gaat aflopen en dat de vader met kekke outfits minder volwassen is dan zijn dochter. Zijn bewijzingsdrang is zo groot, dat hij het zelf niet eens ziet. Luisteren is de sleutel, helemaal als je een veertien jarige dochter hebt. En de vraag is van wie jij acceptatie nodig hebt in je leven. De oma acteert iedereen overigens naar huis, in een film die overduidelijk is geregisseerd door de regisseur van Flikken Maastricht (Martin Schwab). Het mooie kleurgebruik is nog het benoemen waard, mede door de vale kleuren.

Pulang is een vrij voorspelbare coming of age, waarin de dochter volwassener is dan de vader. Het is maar waar je je acceptatie vandaan wilt halen.

Regie: Martin Schwab
Cast: Joenoes Polnaija | Joy Esschendal | Nel Lekatompessy | Alexander Lekatompessy
Speelduur: 78 minuten
Releasedatum: 1-2-2024 – 20.25 uur – NPO 3 (de eerste van zes telefilms in 2024)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.