Proxima

recensie Proxima

De dramafilm Proxima gaat over Sarah die een lange ruimtereis gaat maken. Een goede voorbereiding is essentieel, maar wie bereidt haar voor op het tijdelijke afscheid met haar dochter? Wat wij van Proxima vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sarah is een alleenstaande vrouw die haar dochter alleen opvoedt. De band tussen de twee is goed, maar door een geplande ruimtereis van Sarah komt daar druk op te staan. Een ruimtereis die ook nog eens niet zonder risico is en niet alledaags is voor vrouwen. Heel de ruimtesector wordt namelijk gedomineerd door mannen. Een droom gaat in vervuling, maar ja, ze merkt ook dat ze iets heel groots achterlaat; haar dochter!

Ons eindoordeel?

Powervrouwen, die zijn er zoveel. Gelukkig maar. Sarah in Proxima is ook zo een vrouw. Een film die een ruimtefilm lijkt te zijn, maar eigenlijk een moeder-dochterdrama: de worsteling van een moeder met een droom. Een droom hebben vanaf jongs af aan, maar daarnaast ook een onmetelijk groot moederhart. En of je nu de ruimte in wilt, ergens secretaresse wilt zijn, directrice of vrachtwagenchauffeuse; ooit ga je je kinderen tijdelijk los moeten laten.

Eva Green domineert deze film, zoals ook de bedoeling is. Zij is het middelpunt en niet haar mannelijke collega’s – 90’s hunk Matt Dillon duikt ook weer op in de rol van macho amerikaan. Een paar foute grappen van mannen daargelaten, speelt de man een bijrol. Proxima is dan ook een ode aan de werkende (alleenstaande) moeder. Want waarom lijken vrouwen toch altijd meer te moeten bewijzen dan mannen? En waarom wordt er altijd vanuit gegaan dat de moeder ‘wel even’ voor het kind zorgt. Je besluit samen of je kinderen wilt, dus als ze er dan zijn mag je in onze ogen als vader ook je verantwoordelijkheid nemen. Neemt niet weg dat, en zo blijkt ook, dat een moeder ook keuzes moet maken. Ook al doet dat nog zo pijn. Spanning is er, maar niet op het gebied van de ruimtereis. Die spanning zit meer tussen de moeder en de dochter. Frictie, maar ook begrip en trots, van beide kanten. Hoe ze dat in deze film hebben verbeeld en verteld is bewonderenswaardig. Een verademing om een keer een ruimtefilm te zien vanaf deze kant. Prachtig mooi in ieder geval en hij weet de gevoelige snaar te raken.

Proxima gaat over de voorbereiding van een hele lange ruimtereis. Op die reis kun je je zo goed mogelijk voorbereiden, maar hoe bereid je een lang afscheid met je dochter voor? Een prachtig mooie film over een gewild maar ook ongewild tijdelijk afscheid.

Regie: Alice Winocour
Cast: Eva Green | Matt Dillon | Lars Eidinger
Speelduur: 107 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.