Promising Young Woman

recensie Promising Young Woman

De thriller Promising Young Woman gaat over Cassie, die een dubbelleven leidt vanwege een trauma. Ze doet zich in bars stomdronken voor. Alles met als doel om aan te tonen dat mannen maar een ding willen! Wat wij van Promising Young Woman vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Cassie leidt al een tijd een dubbelleven. Al werkend in een koffiebar, trekt ze er in de avond en nacht op uit om mannen te doen geloven dat ze dronken is. Dit alles om aan te tonen dat mannen maar op een ding uit zijn, ten kosten van de kwetsbare vrouw. Dat ze dit doet heeft te maken met een voorval uit het verleden. Iets wat voor een trauma heeft gezorgd bij de ooit zo veelbelovende Cassie.

Ons eindoordeel?

Het aantal producers in Promising Young Woman is niet op een hand te tellen. Elf in totaal! Naast hoofdrolspeelster Carey Mulligan zijn dat onder andere ook actrice Margot Robbie en de regisseuse van deze film, Emerald Fennell; die je kunt kennen van haar rol als Camilla Parker Bowles in The Crown! Een wraakzuchtige film met humor en een verhaal dat bolstaat van jeugdige weemoed.

Wat een heerlijk acteerwerk van Mulligan. Ik snap wel dat ze een Oscarnominatie heeft gekregen voor beste actrice. Ze speelt Cassie met overtuiging. Ze speelt iemand die is blijven hangen in het verleden. Dat merk je niet alleen, maar dat zie en hoor je ook. De bijpassende soundtrack speelt daar op in, maar ook de kleding van Cassie vertelt je dat. De kleur rood voert daarbij de subtiele boventoon. Die kleur staat voor liefde, passie en romantiek, maar ook voor opdringerigheid, agressie, macht, pijn en gevaar. Dat past dus precies bij het personage Cassie. Helemaal in combinatie met de vaker terugkerende rozen. Ze distantieert zich door haar kleding en gedrag nadrukkelijk van haar succesvolle leeftijdsgenoten.

Heel haar omgeving zit sowieso vol met waardeoordelen en maatschappelijke verwachtingen. En wat te denken van het goed praten van dronkenschap. Of het als excuus gebruiken, dat de ander dronken was. Dat is nooit goed te praten. Cassie maakt daar dankbaar gebruik van bij de mannen. Ze zoekt de aandacht, krijgt die en rekent af. Als kijker heb je nul komma nul medelijden met de mannen.

Puntje van kritiek is toch wel de methode die ze gebruikt om mannen te ontmaskeren. Ze speelt een sterke vrouw die mannen breekt, maar is ze bij al die streepjes zetten nooit iemand tegen gekomen die doorsloeg? De camera rekent overigens niet met haar af, want ze staat meermaals centraal in het beeld. Dit terwijl ze dat in het verleden en heden niet staat. Sowieso is het een kleurrijke film.

Promising Young Woman is humorvol en staat vol van wraak, waarbij weemoed een grote rol speelt. Bovendien zie je een heerlijk acterende Carey Mulligan. Zou ze de Oscar winnen, dan zou ik dat zeker niet vervelend vinden – er is in mijn ogen nog een goede kandidaat. Kanttekening, ik heb niet alle genomineerden aan het werk gezien.

Regie: Emerald Fennell
Cast: Carey Mulligan | Bo Burnham | Laverne Cox | Alison Brie | Adam Brody
Speelduur: 108 minuten
Releasedatum:
26-4-2021 | VOD via Prime Video

Share

Een gedachte over “Promising Young Woman

Wil je reageren?