Prison for Profit

recensie Prison for Profit

De documentaire Prison for Profit gaat over de Mangaung-gevangenis in Zuid-Afrika. Dat is een gevangenis die in particuliere handen is. En wat blijkt, dat is helemaal niet goed. Wat wij van Prison for Profit vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Gevangenissen die door een private instelling worden gerund. Ze bestaan! In Zuid-Afrika zelfs al sinds 2001. De Mangaung-gevangenis bijvoorbeeld, die door beveiligingsbedrijf G4S wordt gerund. Geweld is eerder normaal dan uitzondering, net als martelpraktijken en verwaarlozing. Getuigen doen hun verhaal. Dat zijn niet alleen ex-gedetineerden, maar ook oud-medewerkers. Onderzoeksjournalist Ruth Hopkins dook erboven op en wat blijkt; het gaat niet om de veiligheid en rehabilitatie, nee, het gaat om geld.

Ons eindoordeel?

Het kan dus echt, geld verdienen met slecht geleverde diensten. Prison for Profit bewijst dat. Alsof je op de middelbare school een 2 haalde voor een proefwerk, maar de leraar je toch een voldoende geeft voor de moeite. En dat voor alle proefwerken. Hij wil je namelijk niet laat zakken, omdat hij anders nog een jaar aandacht aan je moet geven en meer werk heeft. Zo gaat het dus in die gevangenis, waar de leiding de leerling is en de overheid de leraar. Joh, ga lekker je gang, wat interesseren ons die gevangenen nou.

Schokkend hoor, het neersabelen van een groep weerlozen, los van het feit dat ze daar vaak terecht zitten. Je zou denken dat wanneer een journaliste dit allemaal blootlegt er ook iets aan gebeurt. Nee dus, dat is het ergste van alles. Goed dus dat de regisseuses hier een documentaire van hebben gemaakt. De wereld mag dit zien. Helemaal omdat het verantwoordelijke bedrijf over de hele wereld opereert. Zelfs in Nederland! Hun neus bloedt. Er had wat ons betreft alleen wel wat meer spanning in gemogen. Nu vonden we het wat saai. Helemaal omdat er vele getuigen aan het woord komen, maar geen van allen tonen ze echt hun emoties.

Prison for Profit is schokkend te noemen. Hoe kan het toch zijn dat wanneer een commercieel bedrijf dat haar werk niet doet, dat bedrijf toch blijft voortbestaan! Ten koste van andere! Money, money, money… Treffende titel dus.

Regie: Ilse van Velzen | Femke van Velzen
Cast: –
Speelduur: 83 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.