Porto

recensie PortoDe dramafilm Porto gaat over twee mensen die buitenstaanders zijn in het Portugese Porto. We zien hen samen, maar ook apart, voor en nadat ze elkaar ontmoetten. Wat wij van Porto vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jake en Mati ontmoeten elkaar in Porto. Beide zijn buitenstaanders in de stad, maar komen tot elkaar. Uiteraard zien we de ontmoeting, maar ook de tijd voordat en nadat ze elkaar leerden kennen. In hun korte ontmoeting staat de tijd in ieder geval even stil, terwijl die in de buitenwereld blijft doorgaan.

Ons eindoordeel?

Porto is een gecompliceerde film. Zowel het verhaal, maar ook voor jou als kijker. Een film waar je even voor moet gaan zitten. Toch is de film ook een oase van rust. Nergens springt hij echt uit zijn vel. Dat komt met name door de twee personages, Jake en Mati. Ze geven elkaar rust. De rust in de film heeft ook te maken met die prachtige en speelse pianomuziek erbij. The Homeless Wanderer van Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou. Luister dat nummer en je zult zen zijn. Dat geldt dus ook grotendeels voor de film.

De drie hoofdstukken geven je als kijker de nodige structuur. Structuur die ook wel nodig is, want door de verschillende tijden waarin het verhaal zich afspeelt, moet je goed bij de les blijven. Verslapt je aandacht, dan kan het zomaar zijn dat je een belangrijk dialoog hebt gemist. Vooral Yelchin speelt heel goed. Jammer dat zo een talent verloren is gegaan, want hij overleed in 2016.

Het slotakkoord van Porto is wat ons betreft de perfecte samenvatting van de film. Dicht bij elkaar, maar toch ver weg. Fraaier had Klinger het niet in beeld kunnen brengen, net als de hele film. Overigens hebben ze de stad zelf ook fraai in beeld gebracht. Uitnodigend om een keer te bezoeken.

Regie: Gabe Klinger
Cast: Anton Yelchin | Lucie Lucas | Françoise Lebrun | Paulo Calatré
Speelduur: 76 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.