Police

recensie Police

De dramafilm Police gaat over drie politieagenten die een vluchteling het land uit moeten zetten. Onderweg naar het vliegtuig gaan ze twijfelen. Wat wij van Police vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Aristide en Virginie zijn collega’s, maar hebben ook een affaire. Samen met collega Erik moeten ze in de nacht een asielzoeker het land uitzetten. Zij moeten zorgen dat hij van het asielzoekerscentrum bij het vliegtuig komt. De sfeer in de auto is om te snijden. Niet alleen omdat alle drie geen fijne thuissituatie hebben, maar ook omdat ze zich afvragen of ze er wel goed aandoen om de vluchteling het land uit te zetten.

Ons eindoordeel?

Onze gebeden zijn eindelijk gehoord. We zien Omar Sy (Intouchables, Demain Tout Commence) namelijk in een serieuzere rol acteren. Niet dat wij zijn vorige films niet konden waarderen, maar we waren erg benieuwd of hij veelzijdiger is dan alleen maar in feelgoods spelen. In Police bewijst hij dit, mede door zijn sterk spelende medeacteurs Virginie Efira (Sibyl, Elle, Le Grand Bain), Grégory Gadebois (J’Accuse) en Payman Maadi (A Separation). En om eerlijk te zijn hadden we een ander soort film verwacht. Positief verrast zijn we door deze on-Franse film!

Het eerste deel van de film vonden we sterk. Drie afzonderlijk verhalen die in elkaar overlopen. Een knappe montage en goed camerawerk maakt dat de kijker zich in ieder moment kan inleven, telkens vanuit een ander perspectief. Ieder heeft zo zijn eigen problemen, ook bij de politie. Het druk van het werk draagt dan niet bij aan een betere thuissituatie in dit geval.

In het tweede deel gaat de film dieper in op een huidige probleem in Frankrijk. de vluchtelingenproblematiek. De discussie tussen de drie agenten is daarbij treffend. Ze bespreken een maatschappelijk probleem aangaande de vluchtelingenproblematiek. Juist nu is dat nodig, nu het dreigingsniveau weer omhoog is gegaan. Niet iedereen heeft slechte bedoelingen. De vluchteling niet, maar ook de agenten niet. Er is geen goed of fout, ook niet in het eventuele waardeoordeel van de kijker. De makers nemen dan ook geen standpunt in, dat is aan de kijker.

Punt van kritiek is de uitwerking van het privéleven van de drie agenten. Hoewel we wat te weten komen, hadden we juist meer willen weten. De film had van ons dan ook langer mogen duren.

Police heeft ons blij verrast en voelt on-Frans aan. Geen feelgood die je van tevoren misschien wel verwacht, want Omar Sy speelt mee. Een film die inspeelt op de huidige vluchtelingenproblematiek en geen standpunt inneemt. Dat is aan de kijker.

Regie: Anne Fontaine
Cast: Omar Sy | Virginie Efira | Grégory Gadebois | Payman Maadi
Speelduur: 98 minuten

Share

Een gedachte over “Police

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.