Plus Que Jamais

recensie Plus Que Jamais

De dramafilm Plus Que Jamais gaat over Hélène, die een zeldzame longziekte heeft. Ze heeft geen hoop, daar waar haar vriend dat wel heeft. Een Noorse blogger geeft haar nieuw inzichten. Wat wij van Plus Que Jamais vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Hélène is 33 jaar als blijkt dat ze een zeldzame longziekte heeft. Zijzelf denkt dat ze nooit meer kan genezen, maar haar man Mathieu denkt daar anders over. Een transplantatie moet en zal haar er bovenop brengen. Een Noorse blogger inspireert haar door humor te combineren met een ziekte die hij heeft. Ze besluit hem spontaan op te zoeken om te kijken wat het haar gaat brengen.

Ons eindoordeel?

Als er een actrice is die dit jaar er met kop en schouders bovenuit steekt, dan is het Vicky Krieps wel. Wat een geweldige actrice is dat zeg (Phantom Thread was haar doorbraak). Eerder dit jaar zagen we haar al floreren in Serre Moi Fort (ook bekend als Hold Me Tight en alleen op IFFR te zien geweest, jammer genoeg) en later ook nog in Bergman Island en Corsage. En dan nu als slotstuk in Plus Que Jamais, waarin de uitgemergelde Krieps wederom geweldig acteert.

Ook de cinematografie is fraai. Veel donkere ruimtes, waarin natuurlijk licht zijn weg zoekt door de ramen. En hoewel Noorwegen machtig mooi en ruimtelijk is, blijft alles om Hélène draaien. De achtergrond staat ook in beeld letterlijk op de achtergrond, omdat dit vaak vaag is weergegeven. Door op deze manier te filmen, is het confronterend (dit omdat mijn mede-protagonist en tevens bestie op dit moment palliatief wordt behandeld) en beklemmend. Dat laatste door het verhaal, maar ook door het aspect ratio van 2.35:1. Alsof er altijd een laag plafond is, zelfs buiten, die zelfs de kijker de adem ontneemt.

Moeilijk is het ook, het verhaal, maar deslniettemin begrijpelijk. Zoals Bent zegt tegen haar: ‘De levenden kunnen de stervenden niet begrijpen’. Twee kanten zijn er, met allebei pijn, maar er is er maar een die ‘gaat’. De fraai ingepaste, bijpassende muziek die sporadisch voorbij komt is spot on, waarbij Krieps zelf ook nog zingt. Het slotstuk is wellicht voorspelbaar, maar beklijft wel. De worsteling en pijn blijft, bij iedereen. Welke keuze je ook maakt.

Vicky Krieps is toch wel mijn favoriete actrice van dit moment. In iedere film waarin ze speelt, acteert ze geweldig. Kijk het beklemmende en beklijvende Plus Que Jamais en je ziet het zelf!

Regie: Emily Atef
Cast: Vicky Krieps | Gaspard Ulliel | Bjørn Floberg
Speelduur: 122 minuten
Releasedatum: 1-12-2022 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.