Pierdete Entre los Muertos

recensie Pierdete Entre los Muertos

De dramafilm Pierdete Entre los Muertos gaat over een oude komiek, die tot zijn nek toe begraven ligt in de woestijn. En dan wil een jonge vrouw ook nog eens zijn hersenen inslaan. Wat wij van Pierdete Entre los Muertos vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Als je tot aan je nek begraven ligt in de woestijn en een jonge vrouw wil je hersenen inslaan met een knuppel, dan zit je in de problemen. Goed in de problemen. De oude man die dit overkomt is van oorsprong een komiek en kan zich alleen nog maar uit de situatie redden door op de jonge vrouw in te praten. Hij vertelt verhalen waarbij beide gaan twijfelen in welke waarheid ze nu zitten. Droomt hij? Droomt zij? Of is er toch iets anders aan de hand?

Ons eindoordeel?

Eén grote mindfuck, dat is wat Pierdete Entre los Muertos was. Logisch ook, want zoals de regisseur, Ruben Gutiérrez, zelf ook al aangaf, is het vaak aan het publiek zelf om te bepalen wat echt is en wat niet. Dat vonden wij lastig, vooral vanwege de vele verhaallijnen.

Enigszins autobiografisch was de film ook. Wij zijn daarbij overigens wel benieuwd welk deel autobiografisch was, want alles kwam toch wel een beetje surrealistisch ook. Narratief is dan ook wel een passende term bij de film.

Wat is echt en wat is niet echt is dus een vraag die vaak terugkomt. Gaat de oude comediant bijvoorbeeld dood? Los van die vraag die voor de film van belang is, is het misschien goed te weten dat diezelfde hoofdrolspeler, Horacio Salinas, in het echt een paar maanden na de opnames daadwerkelijk is overleden. Dat geeft de film toch dat beetje extra. De film loopt daarmee geheel onbedoeld naadloos over in de realiteit. Surrealisme maakt plaats voor realisme.

Toch moet je open kunnen staan voor een dergelijke film. Hij is wat zweverig en haast poëtisch. Ook put de film uit werk van eerdere grootheden. Zo komt bijvoorbeeld een quote voorbij van grootheid Godard. Maakt dat de film sterker? Niet perse, maar daarmee is wel onderscheid gemaakt in wat echt is en wat niet. De oplettende kijker ziet dat onderscheid dan ook.

Pierdete Entre los Muertos zet je constant op het verkeerde been. Of toch niet? Dat is aan de kijker om te bepalen.

Regie: Ruben Gutiérrez
Cast: Horacio Salinas | Anajosé Aldrete
Speelduur: 61 minuten

Share

4 gedachtes over “Pierdete Entre los Muertos

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.