Picciridda

recensie Picciridda

De dramafilm Picciridda gaat over kleine Lucia, die bij haar oma moet gaan wonen nadat haar ouder verhuizen naar Frankrijk. En dat is niet gemakkelijk. Wat wij van Picciridda vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Lucia is in de jaren 60 elf jaar oud, als haar ouders besluiten hun Siciliaanse vissersdorpje achter zich te laten en hun geluk te gaan zoeken in Frankrijk. Alleen mag Lucia niet mee, want die moet bij haar oma gaan wonen. En dat is een pittige tante, die streng is en geen emotie lijkt te kennen. Naarmate de tijd verstrijkt krijgt Lucia steeds meer interesse in mannen, iets wat haar oma niet goedkeurt. Kortom, niet gemakkelijk als je niet kunt ontdekken. Als ze dan een familiegeheim ontdekt, gaat ze de wereld toch anders zien.

Ons eindoordeel?

Een nieuwe Italiaans filmklassieker is Picciridda, aldus de Italiaanse pers en filmprofessionals. Nou, dat is nogal een uitspraak. Dat is het natuurlijk pas echt als wij dat ook vinden (ahum). Is het ook echt een meesterwerk?

Oliver Stone is dus een van die personen die dit een nieuwe Italiaanse klassieker vindt. Los van dat de film natuurlijk aanvoelt en een originele, of bijzondere, cinematografie kent, vinden wij dit verre van een meesterwerk.

Typisch Italiaans is hij zeker, met veel emotie, want dat kan ook niet anders bij Italianen. Het script is alleen te gemakkelijk om authentiek te zijn. Te braaf ook. Authenticiteit vinden wij essentieel om een meesterwerk te kunnen zijn, en braaf zijn past daar niet bij. Kopiëren van anderen films is vaak goed, maar je kunt het jezelf ook te gemakkelijk maken. Bijna alles in deze film is 1 + 1 = 2. De debuterend regisseur – als het om lange films gaat – houdt zich in onze ogen teveel aan de ongeschreven regels binnen de wetten van de cinema. Vertel wat je wilt vertellen en vertel niet wat de mensen willen horen. Dat bedoelen wij met te braaf zijn.

Op het einde van de rit voelt het geheel van Picciridda dan ook te braaf aan, terwijl het verhaal dat helemaal niet is. Verre van een meesterwerk, dus we vragen ons dan ook af of Oliver Stone misschien een andere film heeft gezien.

Regie: Paolo Licata
Cast: Tania Bambaci | Marta Castiglia | Nicoletta Cifariello
Speelduur: 99 minuten

Share

Wil je reageren?