Petrov’s Flu

recensie Petrov's Flu

De komische dramafilm Petrov’s Flu gaat over de met griep bevangen Petrov, die samen met een vriend door Yekaterinburg zwerft. De scheidslijn tussen hallucinaties en werkelijkheid is daarbij dun. Wat wij van Petrov’s Flu vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Yekaterinburg in Rusland – wie kent het niet -is in de ban van een griepepidemie. Petrov is een van de slachtoffers, die ondanks zijn hoge koorts toch door op een dronkemanstocht gaat met een vriend. De scheidslijn tussen hallucinaties en werkelijkheid vervagen, waarbij jeugdherinneringen van Petrov uit de Sovjettijd samenkomen met het nu.

Ons eindoordeel?

Heerlijk om te zien hoe ze in Petrov’s Flu het realisme met absurdisme verweven. Net als het heden en het verleden. En kleur en zwart wit. Vele tegenhangers staan tegenover elkaar. Iets waar Petrov in zijn eigen leven ook mee te maken heeft. Gekke figuren die het leven van Petrov kleur geven, net als dat de film is ook rijk aan kleuren is. Die figuren maken het hem overigens ook moeilijk, maar tegelijkertijd lijkt hem dat niet veel uit te maken. Al weet je nooit wie of wat echt is.

De film is niet bepaald corona-proof te nomen. Er komen flink wat snotneuzen voorbij (letterlijk en figuurlijk), maar ook de welbekende koorts is aanwezig. Dan maar een wodkaatje erin. Helpt tegen alles. Ook tegen problemen thuis. Of loop je weg voor je eigen problemen en steek je je kop in het zand. Vaak humorvol, soms een musical en altijd lekker raar. Ook lang, dat wel, waardoor de aandacht in het laatste deel wat wegebt, daar waar deze zo essentieel is. En als je een zwakke maag hebt, is deze film niet perse een aanrader. Tenzij je gewoon even je ogen dichtdoet. Kan ook. Maar ja, dan mis je dus iets. Aan de andere kant, geen idee of ik de film nu helemaal begrepen heb, al heb ik mij er toch heel erg mee vermaakt.

Petrov’s Flu is absurdistisch vermakelijk. Humorvol ook, net als raar. Allemaal op een fijne manier. De lengte maakt hem minder toegankelijk, waardoor ik mij afvroeg wat ik nu heb gezien. Dat boeit eigenlijk niet zo, deze film vermaakt gewoon!

Regie: Kirill Serebrennikov
Cast: Chulpan Khamatova | Semyon Serzin
Speelduur: 145 minuten
Releasedatum: 24-2-2022 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.