Petite Fille

recensie Petite Fille

De documentaire Petite Fille gaat over de zevenjarige Sasha, die als jongetje is geboren, maar zich altijd al een meisje voelt. Haar school ligt dwars om haar een meisje te laten zijn, wat voor onbegrip zorgt bij de ouders van Sasha. Wat wij van Petite Fille vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De zevenjarige Sasha is geboren als een jongetje, maar voelt zich eigenlijk altijd al een meisje. Haar familie staat volledig achter haar, maar met name de schoolleiding van haar school vindt dat ze ‘gewoon’ een jongetje moet zijn. Sasha voelt zich dan ook vaak buitengesloten. Haar ouders blijven knokken om hun gelijk te halen.

Ons eindoordeel?

Wat een ontzettend mooie en pijnlijke documentaire is Petite Fille. En wat een liefdevol en krachtig gezin zie je ook. Dan moet je toch wel over een dosis veerkracht beschikken wil je dit allemaal doen. En dat allemaal uit liefde voor je dochter. Een dochter die niet door iedereen als meisje wordt erkend door genderdysforie, maar dat natuurlijk wel gewoon is. Laat iemand lekker zijn wie hij of zij is.

Sasha is eigenlijk best een frivool meisje die allemaal leuke dingen wil doen die andere meisjes ook doen. Doordat ze die dingen ook gewoon doet – ga er maar aanstaan, in een wereld waarin iedereen wel een oordeel over je heeft – stelt ze zichzelf ook ontzettend kwetsbaar op. Net als haar ouders, want die laten haar de dingen doen die ze leuk vindt. Intiem gefilmd, waarbij de moeder misschien nog wel een belangrijkere rol heeft dan Sasha zelf. De kwetsbaarheid vertaalt zich in een onvermijdelijke onzekerheid. En toch maar gewoon doorgaan. En niet alleen op school, maar ook op de balletlessen. Want hoewel ze gewoon mee mag doen, ziet de lerares haar ook ‘gewoon’ als een jongetje. Als zij dit terugziet hoop ik dat ze zichzelf achter haar oren krabbelt. Je ziet toch dat Sasha ook een jurkje aan wil!

Bij tijd en wijlen werd ik dan ook best boos, maar ook verdrietig bij het zien van deze documentaire – wat een …school! Ik snap dat gewoon echt niet, dat iemand zichzelf niet mag zijn. Hoe kun je daar als ander persoon nu last van hebben. Wat als het andersom zou gebeuren. Hoe zou diegene dat dan vinden. Nee, je moet allemaal in de maat lopen, alsof je in het Russische of Chinese leger zit.

Petite Fille laat een gezin zien dat ontzettend liefdevol en krachtig is. En wat zijn ze veerkrachtig, want ga er maar eens aanstaan als veel mensen je raar aankijken omdat je dochter zichzelf niet mag zijn. Blijf lekker jezelf, Sasha. Graag meer mensen zoals jij en je gezin!

Regie: Sébastien Lifshitz
Cast: –
Speelduur: 85 minuten
Releasedatum:
17-6-2021

Share

Een gedachte over “Petite Fille

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.