Perfect Days

recensie Perfect Days

Waardering: 4 uit 5.

De dramafilm Perfect Days gaat over schoonmaker Hirayama, die veel genot haalt uit zijn dagelijkse passies. Toevallige ontmoetingen vertellen meer over zijn verleden. Wat wij van Perfect Days vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Hirayama is een man met een verleden. Iets wat je niet meteen aan hem ziet. Als schoonmaker van openbare toiletten is hij een zeer tevreden man. Helemaal omdat hij is zijn dagelijkse routine zich ook bezig houdt met zijn passies muziek, boeken en het fotograferen van bomen. Door zijn toevallige ontmoetingen met anderen komt zijn verleden steeds meer aan het oppervlak.

Ons eindoordeel?

Kôji Yakusho (Hirayama)won de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Cannes in 2023. Die prijs kreeg hij uiteraard voor elkaar door subliem te acteren in het door Wim Wenders geregisseerde Perfect Days. En wat een rust straalt deze warme film uit, ondanks dat het verhaal zich in het drukken Tokio afspeelt. Dat is grotendeels te danken aan Hirayama. Een weinig zeggende man met een verleden, die alleen iets zegt als dat daadwerkelijk betekenis heeft.

Wat geluksmomentjes al met een mens kunnen doen. Dat zit hem niet in de grote, maar vooral in de kleine dingen. Tevreden zijn met wat je hebt, in plaats met wat je niet hebt. Die kleine dingen zijn uitvergroot in deze film, om dat te benadrukken, ook al zijn het dagelijkse routines. Prachtige, herkenbare muziek van vroeger luisteren (nog op die prachtige cassettebandjes van vroeger; een voorbij komend nummer van Lou Reed onthult waarom deze film zo (ongeveer) heet), de planten bewateren of anoniem boter-kaas-en-eieren spelen. Geld is in dit geval niets waard.

De glimlach van Hirayama zegt ook genoeg. Die glimlach tovert ook een lach op jouw gezicht, helemaal in combinatie met de overige personages, met zijn ongemakkelijke collega schoonmaker als hoogtepunt. Luchtige humor en een flinke spiegel houdt deze film je voor. Want wanneer is goed, goed genoeg voor jou? Het einde is prachtig, net als alle openbare toiletten. Hadden ze die ook maar in Nederland. Dan ben je meteen al wat meer zen na een toiletbezoek.

Perfect Days houdt de kijker een spiegel voor. Want wanneer is goed, goed genoeg. Mooie geluksmomentjes door de kleine dingen in het leven doen het hem. Plus die mooie glimlach van Hirayama. Een warme en tegelijkertijd rustgevende film zonder al te veel te weten te komen over Hirayama zelf.

Regie: Wim Wenders
Cast: Kôji Yakusho | Min Tanaka | Arisa Nakano | Yumi Asô | Tokio Emoto
Speelduur: 125 minuten
Releasedatum: 14-12-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.