Pebbles

recensie Pebbles

De dramafilm Pebbles (Koozhangal) gaat over Ganapathy, die met zijn zoontje zijn vrouw gaat ophalen. Dat mislukt en de terugweg zal te voet gaan; 13 kilometer lang door een droog en heet landschap. Wat wij van Pebbles vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Een aan de alcohol en sigaretten verslaafde Ganapathy haalt zijn zoontje uit de klas. Samen gaan ze met de bus naar zijn vrouw, die hem verlaten heeft. Ze moet mee naar huis, is de opdracht die het zoontje meekrijgt van de vader. Na een ruzie druipt Ganapathy af en gaat hij samen met zijn zoontje weer naar huis. Maar niet met de bus, want het zoontje heeft zijn laatste geld verscheurd. En dan begint een tocht van 13 kilometer door het droge landschap, op een van de heetste dagen van het jaar.

Ons eindoordeel?

Waarom blijft dat mannetje toch altijd achter zijn vader aanlopen in Pebbles. Niet te begrijpen, maar wel intrigerend. Zo een wrede man verdient haast dezelfde behandeling als de muizen krijgen in deze film. Was dat overigens echt, met die muizen?

Het begin vertelt al veel aan de observerende kijker. Niet alleen wij kijken toe vanaf een afstand, maar ook de jonge zoon blijft zijn vader vanaf een afstand aanschouwen. Die afstand is ook wel tekenend tussen de liefdeloze relatie van vader en zoon. Als kijker kun je alleen maar aan de kant staan van het zoontje. Al moet gezegd, dat kan ook een ettertje zijn – van wie zou hij het hebben.

Dat start dus al in de klas, maar gaat verder in de bus. Ondertussen aanschouw je ook het desolate droge en armzalige landschap, waar je nog niet dood gevonden wil worden. Het enige dat daar te vinden is zijn kiezelstenen, zand en karkassen. Én een toevallige passant. Of dat nu een muis, een hond of een mens is, allemaal willen ze overleven op een plek waar niets te halen valt. Niet heel raar dat de vader naar de drank grijpt. Die vader, gespeeld door Karuththadaiyaan, speelt zo verdomd goed – dat met die teennagel voel je zelf ook – dat je haast denkt dat het echt is. Zoonlief speelt trouwens ook goed, waarbij het te hopen is dat de klappen die hij krijgt niet echt zijn. Een minpuntje was de ondertiteling. Op de hectische momenten ging die zo snel dat het niet te lezen was.

Pebbles is een film waarbij je maar een kant kunt kiezen. Je observeert vooral, waarbij het landschap veel zegt over de situatie waar de mensen daar inzitten. Overigens krijgt wachten voor de WC bij een festival ineens een heel andere betekenis, als je het einde zo ziet!

Regie: Vinothraj P.S.
Cast: Karuththadaiyaan | Chellapandi
Speelduur: 74 minuten
Releasedatum: 4-2-2021 (IFFR)

Share

Een gedachte over “Pebbles

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.